x

31 | 08

Schitterende schietfaciliteit NLMARSOF

Het regende onlangs superlatieven tijdens de opening van het gloednieuwe schiethuis voor speciale eenheden in Nederland. In het 3 etages tellende gebouw kunnen special forces sinds kort met scherp Close Quarter Battle – vuurwapengevechten op korte afstand – beoefenen. Het schiethuis heeft de naam The Holland Gate gekregen. “Perfect gekozen”, vond staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat tijdens de onthulling van het naambord. Het is vernoemd naar de veiligheidscorridor die Nederlandse special forces tijdens de evacuatie in Afghanistan in 2021 creëerden om mensen in veiligheid te brengen.

De schietfaciliteit is in beheer bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) van de marechaussee, maar ook operators van de Dienst Speciale Interventies, het Korps Commandotroepen en de Netherlands Maritime Special Operations Forces kunnen hier in het hoogste geweldsspectrum trainen. Projectleider van het schiethuis en oud-marinier Martin toonde bij de opening de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in en om het gebouw. Zo zijn op veel plekken rode noodknoppen geplaatst, zodat instructeurs een oefening op elk gewenst moment kunnen stilleggen.

Met behulp van geluids- en lichteffecten, verduistering, verplaatsbare wanden en ‘aanschietbaar’ meubilair kunnen verder allerlei scenario’s in scene worden gezet. Ook kunnen deuren worden opgeblazen, mogen ramen van buiten naar binnen worden beschoten en zijn de wanden kogel-absorberend. Dankzij een videoregistratiesysteem kunnen trainingen worden gevolgd en begeleid vanuit een regiekamer. De beelden kunnen na afloop uitvoerig worden bekeken en geëvalueerd. (Foto’s: SM Jan Dijkstra)

x

12 | 10

Overgangsconsulent voor medewerkers CZSK

Het Commando Zeestrijdkrachten vindt het belangrijk dat haar medewerkers vitaal en inzetbaar blijven. Op de Nederlandse arbeidsmarkt werken 3,8 miljoen vrouwen. Van hen is ongeveer 1,8 miljoen in de overgang. 80 procent van deze vrouwen heeft in meerdere of mindere mate klachten, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, spier- en gewrichtsklachten, droge huid en stemmingswisselingen.

Op de werkvloer zorgt een gebrek aan kennis over de overgang nog wel eens voor problemen. Om helder te krijgen wat er precies speelt en hoe hiermee om te gaan is er nu de overgangsconsulent. Samen met haar kan gekeken worden naar een passende oplossing. Indien nodig kan er een doorverwijzing volgen naar een andere zorgverlener. In het kader van personeelszorg is ook de betrokkenheid van lijnmanagers belangrijk. Zij kunnen geïnformeerd worden over de signalen die zich voor kunnen doen en handvatten krijgen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Steun en begrip kunnen een groot verschil maken en arbeidsverzuim voorkomen.

De overgangsconsulent richt zich niet alleen op specifieke overgangsklachten. Ook medewerkers die merken dat hun gezondheid in samenhang met hun leeftijd verandert en last hebben van bijvoorbeeld vermoeidheid, onrust of somberheid, kunnen contact opnemen. Overgangsconsulent Simone Boekel houdt inloopspreekuur op maandag, dinsdag en donderdag, tussen 08.30 en 11.30 uur. De locatie op Marinebasis Den Helder is de Oude Centrale Ziekenboeg, kamer 137 (eerste etage).

x

12 | 10

Voorwaarschuwing reünie LDGB/MB/VGMRMB-KM

De reünie LDGB/MB/VGMRMB-KM 2024 staat gepland voor woensdag 13 maart 2024, tussen 10.00 en 16.00 uur. Locatie is gebouw Dukdalf, Hoofdgracht 4, 1781 AA Den Helder. Meer info en nadere details over inschrijving voor deelname zullen te zijner tijd volgen op de website: www.ldgb.nl. Houdt deze site dus in de gaten!

x

23 | 10

Afsluiting door onderhoud Kooybrug

Aan de Kooybrug bij Marinebasis Den Helder worden van 23 oktober 2023 tot medio 2024 onderhoudswerkzaamheden verricht. Om te beginnen kan het verkeer van 23 oktober 2023 tot en met 22 december 2023 in beide richtingen geen gebruikmaken van de N99 ter hoogte van de Kooybrug. Het verkeer wordt omgeleid. Doorgaand verkeer in de richting van Den Helder en Texel, vanuit Amsterdam/Haarlem en ten zuiden daarvan, wordt geadviseerd te rijden via de N9. Tijdens de kerstperiode wordt de brug tijdelijk opengesteld voor verkeer. Beperkingen die tijdens de latere onderhoudsfase gelden zullen te zijner tijd gecommuniceerd worden. Vanaf 23 oktober tot en met 22 december gelden de volgende openingstijden voor de Zuidpoort van de marinebasis:

- Maandag t/m donderdag: 06.15 uur – 22.30 uur;

- Vrijdag: 06.15 uur – 18.00 uur;

- Zaterdag: gehele dag gesloten;

- Zondag: 18.30 uur – 22.30 uur.

Landbouwvoertuigen, fietsers en voetgangers, maar ook hulpdiensten en het OV kunnen tijdens de werkzaamheden wel over de brug (B-weg) rijden. De brug wordt daartoe voorzien van slagbomen met nummerplaatherkenning. Omdat de Kooybrug tijdens de werkzaamheden niet open kan, is deze van 23 oktober 2023 tot en met mei 2024 dicht voor zeil- en motorboten (klasse BZM). Scheepvaart lager de 8,30 meter kan wel gewoon onder de brug door varen.

x

12 | 10

Kom nu naar A Seat at the Table

A Seat At The Table is een prijswinnende voorstelling van theatergroep Black Sheep Can Fly. Het stuk vertelt het verhaal over alledaags racisme, discriminatie en uitsluiting in onze samenleving. Klik op de poster voor meer info.

x

12 | 10

Abonnee worden?

Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Aanmelden? Klik hier om je abonnement te activeren.