Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant-majoor Gerben van Es
Kleine moeite, groot plezier
Stapels enveloppen en kerstkaarten . 12 vrijwilligers van het Thuisfrontcomité KMar zijn druk met het versturen van extra kerstpost. Alle militairen van Defensie die op uitzending zijn krijgen een kerstkaart van de Commandant der Strijdkrachten. Dit jaar verzorgt de KMar de verzending. Daarnaast krijgt het thuisfront van de KMar en de politie een kerstkaart van het Thuisfrontcomité. In een middag verwerkt het gezelschap bijna 1.900 kaarten. Een dankbare taak, die met passie wordt uitgevoerd.
Contact met collega's in missiegebieden is belangrijk. Maar ook de band met het thuisfront mag niet worden onderschat. De feestdagen zijn een uitgelezen gelegenheid om zo'n contactmoment te hebben. Namens de KMar neemt de Brigade Buitenland Missies (BBM) een groot deel van deze sociale taak voor haar rekening. Alles wordt in het werk gesteld om beide partijen zo soepel mogelijk door een missie en ook door de feestdagen heen te loodsen. Kapitein Geert Fransen en adjudant Chrisja Boekweit-Veendijk: "Gaat het thuis goed, dan gaat het op missie ook goed, en andersom."
Vrijwilligers
Kapitein Fransen en adjudant Boekweit-Veendijk werken allebei bij BBM. Kapitein Fransen geeft als hoofd van de afdeling Personeels- en Thuisfrontzorg leiding aan een groep van 12 vrijwilligers met wie hij het Thuisfrontcomité vormt. Fransen: "We organiseren onder andere de familiecontactdagen voor KMar- en politiepersoneel, een dag voor het thuisfront. Iedereen met een relatie in een missiegebied kan ervaringen met elkaar uitwisselen. Ook is er altijd iemand aanwezig bij een vertrek naar of terugkomst uit een missiegebied. Dat wordt zeer gewaardeerd."
Boekweit-Veendijk is als accountmanager aanspreekpunt voor een deel van de collega's die op missie zijn. Ze heeft Afghanistan en Mali in haar account, ongeveer 20 personen. "Voordat de collega’s naar het missiegebied vertrekken, heb ik al kennis met ze gemaakt. Voor allerlei werkgerelateerde zaken kunnen de collega’s bij mij terecht. Hebben ze iets nodig? Is er iets stuk? Als accountmanagers ondersteunen we, zo goed als we kunnen, de collega's in het missiegebied", legt ze uit.
Luisterend oor
Behalve het reguliere werk dat Fransen en Boekweit-Veendijk verrichten, vervullen ze nog een belangrijke sociale taak. "Je bent ook een luisterend oor", onderstrepen beiden. "We houden belrondes en vragen zowel de militair als het thuisfront of ze het op prijs stellen als we nog een keer bellen. Tijdens die gesprekken kunnen wij eventuele problemen die zich voordoen onderkennen en herkennen. Een vader of moeder op missie kan bijvoorbeeld reacties oproepen bij kinderen. Wij kunnen daarin ondersteunen met onze contacten."
"Natuurlijk communiceert men tegenwoordig ook rechtstreeks via internet of telefoon", realiseert Fransen zich. "Dat gaat met de huidige communicatiemiddelen veel makkelijker dan vroeger." Maar volgens Fransen houdt dat niet automatisch in dat tijdens die gesprekken altijd eventuele problemen worden besproken. "Het thuisfront wil soms niet dat een relatie in het missiegebied zich zorgen maakt over wat er thuis speelt. Maar doordat ze iets lang voor zich houden, krijgen ze er soms toch last van. Dan kan het mis gaan. Die zaken komen vaak naar voren tijdens een belronde."
"Ik ben zelf ook een half jaar in Afghanistan geweest", vervolgt Boekweit-Veendijk. "Dan realiseer je je dat het heel fijn is als er contact met je wordt opgenomen vanuit de KMar of het Thuisfrontcomité. Zeker tijdens de feestdagen wordt dat ook erg gewaardeerd. De komende dagen zal ik dus zeker wat vaker contact opnemen met de missiegebieden. Even een extra telefoontje. Even een keer extra informeren hoe het ermee gaat. Hoe vier je daar je Kerst? Het is niet zo dat het extra belletje moet, maar het is een kleine moeite, die erg wordt gewaardeerd. Dat weet ik uit eigen ervaring."