Rode ballen en gouden slingers kleuren stoffig Mali

Kerst vieren in een land ver van huis. Voor de meeste mensen is dat misschien een ondenkbare situatie, maar voor de uitgezonden militairen realiteit. Hoe vullen zij de feestdagen in? En hoe gaan zij om met het gemis van vrienden en familie? De Defensiekrant ging bij de troepen in Mali langs. 

De thermometer op Camp Castor tikt overdag met gemak 30 graden aan. Zeker voor Nederlanders geen gebruikelijke waarde zo rond de kerst. Met kerstballen, slingers en lampjes komt het kamp langzaam in een feestelijke stemming. 

“Thuis komt iedereen samen met deze dagen. Maar hier zijn geen vrienden en familie. Dat gemis realiseert iedereen zich”, spreekt  Helga van Hese-Sebregts uit eigen ervaring. De stafadjudant is  inmiddels 3 maanden van huis. Ze heeft er nog 3,5 te gaan. “Ik vier niet alleen de feestdagen hier, maar ook mijn eigen verjaardag. Die van mijn kinderen en man moet ik helaas missen. En ik was ook niet thuis voor de viering van mijn 12,5-jarig huwelijk. Dat is niet leuk. Hier word je je heel bewust van hoe onvervangbaar de mensen thuis zijn.” 

Allemaal kerstmannetjes.

Kerstsferen

Om toch in een feestelijke stemming te komen, zorgt Van Hese-Sebregts dat het kamp er kerstachtig uitziet. “De mannen versloffen dat. Maar nu alles staat, reageren ze positief”, lacht ze. Er zijn bomen opgetuigd en kerstkaarten opgehangen. Van de laatste zijn er genoeg. Niet alleen het thuisfront overlaadt de militairen met kaarten. Ook veteranen, kerken en basisscholen sturen lieve boodschappen. Kinderen van groep 4 van de Oranjeschool uit Katwijk laten zich niet onbetuigd: ‘Beste soldaat, gaat het goed met u en met het leger? En vechten jullie vaak? Groetjes Lisette’.  

Uitpakken

Het uitpakken van cadeautjes hoeven de militairen in Mali niet te missen. Sterker, ze worden verwend. Iedere week komen er postpakketjes uit Nederland, waar gretig naar wordt uitgekeken. Vlak voor de feestdagen is de inhoud toch net iets anders. Aan kerstslingers, ballen en mutsen is door de vele verzendingen geen tekort. “Van mijn moeder en zussen heb ik een groot kerstpakket gehad. En ook mijn vriendin stuurt regelmatig cadeautjes”, reageert persofficier luitenant ter zee 2 OC Alex Kranenburg opgetogen. “Vol met allerlei versiersels. Die heb ik op mijn kamer gehangen. De cadeautjes pak ik pas met kerst uit.”

Kerstmis in den vreemde blijft behelpen.

Band

Ondanks de absentie van familie, vrienden en bekenden zijn de militairen niet bepaald eenzaam.  Lang van huis bouwen ze met elkaar een band op. “Maanden woon, werk en leef je op elkaars lip. Samen Kerstmis vieren, hoort daar bij.  Speciaal voor de feestdagen wordt er van alles georganiseerd en dat is gezellig. Met alle toegestuurde spullen weet je dat er aan je gedacht wordt. Fijn.” 

Minister van Defensie Janine Hennis-Plasschaert bezoekt met CDS generaal Tom Middendorp en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de troepen in Mali.

Bijzonder bezoek

Deze week kregen de troepen in Mali een bijzonder kerstbezoek. Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp reisde met  minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert  en de hoogste politieke baas bij Financiën Jeroen Dijsselbloem naar Mali om iedereen een hart onder de riem te steken. “Met 30 graden midden in de woestijn en zonder thuisfront kerst vieren maakt een uitzending bijzonder”, spreekt de CDS.  “Met dit bezoek laten we zien dat we onze militairen niet vergeten. Tijdens de feestdagen bent u ver weg van huis om een land weer op de been te krijgen. Daar ben ik ontzettend trots op”.

Nederlandse trainers werken door tijdens de kerst

De 100 mannen en vrouwen van de Capacity Building Mission Iraq in Erbil werken tijdens de feestdagen gewoon door. De komende  week wordt een training aan zo’n 150 Peshemerga afgesloten met een certificaatuitreiking. De volgende cursusgroep staat al ingepland. Toch wordt de kerst niet vergeten zoals op de foto is te zien.