04

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 01

Test met slim vest

Tekst Evert Brouwer
Foto Paul Toolenaar

De laatste restjes wintermist kleven aan de vlekkenpakken. Militairen van 42 Bataljon Limburgse Jagers uit Oirschot tijgeren over de bevroren grond van oefenterrein De Vlasakkers. De kleinkaliberwapens verscheuren de stilte en het lijkt niet meer dan een gewone oefening.

Het gaat de mannen van de Bravogroep en vooral DMO om veel meer. Hier worden over een periode van 3 weken de prototypes van het smart vest getest, een onderdeel van het programma Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). “Het zit en draagt comfortabeler”, meldt soldaat Ben na de oefening. “De heupband die erbij zit, is geweldig. Het gewicht belast je schouders veel minder omdat het gewicht op je heupen steunt en dus kun je langer lopen.”

Smart

Het ‘slimme’ van het systeem bestaat uit de integratie van een mobiel communicatiesysteem met een ballistisch vest. Hierdoor vullen de diverse functionaliteiten elkaar beter aan. Het communicatiesysteem bestaat onder meer uit een radio en een militaire tablet om bijvoorbeeld de routeinformatie in te voeren. Dankzij blue force tracking is elke VOSS-militair zichtbaar in het netwerk en wordt het risico dat er op eigen troepen wordt gevuurd, verminderd. 

Positief

De militairen oefenden de 3 weken op allerlei gebied. Optreden in verstedelijkt gebied in Oostdorp, schieten op De Harskamp, inclusief (medische) evacuaties en lange marsen. Er valt nog wel wat aan te verbeteren, concluderen de gebruikers, maar het algemene beeld is positief. Projectleider namens DMO Luc de Beer waarschuwt meteen voor teveel verwachtingen over de invoering. “De start hiervan staat gepland in de loop van 2018. We willen de ervaringen van 42 BLJ eerst rustig evalueren  en bespreken met de leverancier. Het systeem is niet slecht maar er moet nog wel aan gesleuteld worden.” 

Mariniers

Omdat niet alleen de landmacht het smartvest krijgt, keek ook een afvaardiging van het Korps Mariniers mee. “Het is wel handig om te weten wat de spullen doen bij strenge vorst, op het ijs en in zout water”, zegt de observator namens de mariniers.

Kijk verder naar de uitleg over het vest in deze clip en fotoreportage.