04

Dit artikel hoort bij: Landmacht 10

Ready, set… click!

Ode aan de kiek

Je bladert door de laatste Landmacht van 2023. Ook in het afgelopen jaar maakten we weer veel foto’s van unieke momenten op bijzondere plekken. Op deze pagina een greep uit dat brede assortiment. Een ‘ode aan de kiek’.

Overleven

Verkenners van 43 Gemechaniseerde Brigade trainden in Scandinavië het overleven onder extreme omstandigheden. SERE, ofwel Survival, Evasion, Resistance & Extraction. Tijdens oefening Viking Recce draaide alles om focus, vaardigheden en wilskracht.

Stresstest

De multinationale oefening Noble Jump was een stresstest voor landmachters. Voor de fuseliers van 17 Pantserinfanteriebataljon betekende het onder meer dat ze op Sardinië ook oefenden met Duitse NH90 transporthelikopters.

Uitdagend terrein

Het Surinaamse regenwoud is een uitdagend terrein om te vechten. Soms keert de jungle zich tegen je. Altijd een nat pak, bijtende insecten. Hier kan iemand niet zomaar overleven en knokken. Dat moet je leren, ondervonden de Rode Baretten van 11 Luchtmobiele Brigade dit jaar.

Zichtbaarheid

“Gewoon weer eens een ouderwetse strookoefening. Dat is ook goed voor onze zichtbaarheid als landmacht”, aldus compagniescommandant kapitein Peter. Vijftig militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso zorgden begin dit jaar voor reuring in Het Hogeland.

Luchtlandingsoefening

De internationale luchtlandingsoefening Falcon Leap kende dit jaar deelnemers uit een dozijn landen. Waar de exercitie in haar beginjaren een simpel springbivak was, eiste het tactische plaatje in 2023 steeds vaker een hoofdrol op. Terugkerend fenomeen blijven natuurlijk die militaire kisten die over de Veluwe scheren en honderden para’s afzetten.

In de catacomben

De CBRN Response Eenheid is een bijzonder clubje. De eenheid valt onder de landmacht, maar is paars. 24/7 staat een team van 6 personen klaar om in actie te komen zodra ergens in Nederland een CBRN-incident is. Deze foto is gemaakt in de catacomben van Fort Everdingen, waar terroristen een bommenfabriek hadden gebouwd. Althans, in de oefening.

Terreinwinst boeken

13 Lichte Brigade staat met compagnieën van 17 Pantserinfanteriebataljon, een geniecompagnie, een herstelcompagnie, geneeskundige ondersteuning en een deel van 42 Pantserinfanteriebataljon gereed voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) van de NATO Response Force. Wil je overal op voorbereid zijn, dan moet je ook weten hoe te opereren als ski’s noodzakelijk zijn om terreinwinst te boeken.

Belangrijke bijdrage

Acht jaar lang hebben Nederlandse troepen zich in Iraaks-Koerdistan ingezet voor de Capacity Building Mission Iraq. Op 1 mei kwam daar een einde aan toen het stokje werd overgedragen aan Estland. Tot het laatste moment deed de Alpha-‘Madju’compagnie van 13 Infanteriebataljon er alles aan om een belangrijke bijdrage te leveren aan de veiligheid en de economische groei in de regio.

Doffe knal

Kanonnier Glenn heeft het kunstje onder de knie. De specialist richt zijn Skywall antidronewapen. Hij wacht bij het aanstralen op de lock en met een doffe knal wordt het vliegend tuig met een dun net van drie bij drie meter uit de lucht geplukt. Deze foto werd genomen in Roemenië, waar het Counter Unmanned Aircraft Systems-peloton van het DGLC nóg beter werd in het onderscheppen van drones.

Niet ondenkbaar

Bijna 3.000 landmachters staan dit jaar gereed voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) van de NAVO. Onder anderen ook 1.000 militairen van 13 Lichte Brigade. Tijdens Intense Fuselier oefenden zij een alarmering en een daaropvolgende inzet. Die is gezien de huidige turbulentie op het Europese continent niet ondenkbaar. 

Patriotlanceerinstallatie

Een Patriotlanceerinstallatie in Slowakije afgelopen zomer, door de natuur omgeven in de kleuren van de Oekraïense vlag. Dit jaar besloot Nederland niet alleen om Patriots in Slowakije neer te zetten, maar ook om Oekraïne lanceerinstallaties te leveren.