02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

Gouden nestel om nieuwe schouder

Tekst eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Evert-Jan Daniels

Wapenadjudanten blikken terug en kijken vooruit

Adjudant Bert van Holst
Adjudant Ed Schuur

Een doorzetter, iemand met overzicht en die ook heel betrokken is. De functie van wapenadjudant is niet voor iedereen weggelegd. De afgelopen 5 jaar was adjudant Ed Schuur de spreekbuis voor onderofficieren van de KMar. Op 1 mei draagt hij zijn goudkleurige nestel over aan adjudant Bert van Holst. Schuur kijkt terug en Van Holst blikt vooruit.

Over de functieoverdracht

Bert van Holst: "Een paar jaar geleden riep ik al dat ik graag wapenadjudant wilde worden. En hier zit ik dan. Vanaf 1 mei ben ik er van, ben ik de nieuwe wapenadjudant. Spannend natuurlijk, want het wordt een nieuwe ervaring. Maar ik heb er ontzettend veel zin in."

Ed Schuur: "Voor mij is dit een definitieve afsluiting van een eervolle én leerzame periode. Een moment dat mij zeker zal raken. Niets is mooier dan je organisatie en collega's te mogen dienen. Nu is het is tijd voor nieuwe inzichten en een opvolger. Ik verheug mij op mijn volgende functie."

Over doelen

Bert: "Ook ik zal er alles aan doen om het welzijn van de onderofficieren te waarborgen. Het is de taak van de wapenadjudant om eerlijk te zijn over wat er speelt. Zeggen waar het op staat. Niks politiek correct. Als ogen en oren van commandant Koninklijke Marechaussee is dit een vereiste. Gewoon dingen benoemen zoals ze zijn en respect voor het beroep en de medewerker centraal stellen."

Ed: "Als ik kijk vanuit mijn 'blauwe' hart ben ik trots op de verbeterstappen die wij als KMar maken richting een innovatieve en kwalitatieve organisatie. We veranderen van gebiedsgebonden naar informatiegestuurd optreden. Een noodzakelijke maar ook intensieve verandering. In relatief korte tijd zijn tastbare bewegingen in gang gezet en de hierbij getoonde loyaliteit van het personeel is lovenswaardig. Dat is iets waar ik heel tevreden op terugkijk.”

Over het wij-gevoel

Ed: "Er waren de afgelopen tijd veel bijzondere momenten, maar de KMar-familiedag, de uitreiking van de Standaard en de inzet na de MH17-ramp waren kippenvelmomenten. De onderlinge verbondenheid van onze collega's is sterk. Onze familiecultuur is iets om trots op te zijn. Dat zien we niet alleen tijdens leuke, maar ook tijdens de moeilijke momenten. Dan zie je hoe professioneel onze organisatie is. We staan er echt als het er op aankomt."

Bert: "Ik wil me vooral richten op het 'wij-gevoel' bij de KMar. Saamhorigheid en trots moeten meer centraal staan. Zelf ben ik oprecht trots op de mannen en vrouwen van de KMar. Ik wil dat stukje bewustwording ook aanwakkeren. We doen belangrijk werk en dat moeten we beseffen."

Over uitdagingen

Ed: "Ik adviseer Bert van Holst de balans te zoeken in wenselijkheid en haalbaarheid en de balans tussen werk en privé. Maar geniet vooral van deze fantastische functie. Daarnaast is geduld noodzakelijk, niet alle adviezen worden (direct) opgepakt. Bepaalde onderwerpen hebben tijd nodig. Een pas op de plaats is dan verstandiger."

Bert: "Ik heb vol bewondering gekeken naar de wijze waarop Ed Schuur dingen aanpakt. Zijn kalmte inspireert mij. Ik kan daar veel van leren. Want met geduld kom je een stuk verder. Soms is onze organisatie te stroperig en hebben bepaalde dingen tijd nodig."

Over de toekomst

Bert: "Ik besef heel goed dat dit niet zomaar een job is. Thuis heb ik de keuze voor deze functie uitgebreid besproken. Mijn vrouw heeft me enorm aangemoedigd om dit op te pakken. Ze wist namelijk hoe graag ik dit wilde. Ik moet bepaalde dingen opofferen, maar krijg daarvoor in de plaats veel nieuwe en mooie ervaringen terug."

Ed: "Ik vind het moeilijk om te stoppen als wapenadjudant. Je bent nooit klaar, maar ik besef dat het tijd is om mijn nestel over te dragen. Ieder tijdsbestek vraagt een ander architectonische aanpak. Elke opvolging zorgt voor een nieuwe impuls en zienswijze. Zo blijf je als organisatie dichtbij de realiteit van de huidige tijdsgeest."

Oorsprong Nestels: Sinds de Middeleeuwen werd er al gebruikgemaakt van veters en koorden om onderdelen en wapenuitrusting samen te knopen. Door de jaren heen verschilden de vorm, het materieel en de samenstelling, waardoor het koord uiteindelijk de oorspronkelijke functie verloor. De nestels op het uniform van de KMar zijn verbonden aan een functie of rang. De wapenadjudant is direct herkenbaar aan zijn goudkleurige nassaublauwe nestel met zilverkleurige nestelpennen. Tijdens de functieoverdrachten is dit dan ook het voorwerp dat officieel overgedragen wordt aan de opvolger.