07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

Grenzen verleggen voor korpsembleem

Tekst eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Louis Meulstee

Nieuwe groep mariniers legt eindoefening succesvol af

Dik 6 dagen lang mentale en fysieke grenzen verleggen. En dat allemaal om te bewijzen dat je met trots de felbegeerde baret met het korpsembleem mag dragen. 29 jongens hebben deze maand de eindoefening (Final Exercise, FINEX)van de initiële mariniersopleiding succesvol afgerond. Met de stad Rotterdam als decor hebben de inmiddels volwaardige militairen laten zien dat zij marinierswaardig zijn.

De 24-weekse initiële opleiding heeft de jongens voorbereid op de FINEX. Theoretisch gezien zijn ze dan al klaar voor hun loopbaan als marinier, maar de eindoefening test de deelnemers nog een stapje verder. “Onder extreme vermoeidheid en in onvoorspelbare situaties de juiste skills en drills uitvoeren. Tijdens deze dagen kijken we of de aspiranten het mariniers-DNA bezitten”, zegt majoor der mariniers Steven Mastenbroek, hoofd initiële opleidingen. “Wij testen of de jongens de kennis van de opleiding kunnen toepassen in de praktijk. Alles wat ze geleerd hebben, komt terug in deze eindoefening.”

‘Alles wat ze geleerd hebben, komt terug in de eindoefening’

Rotterdam

In vergelijking met voorgaande eindoefeningen speelt de deze FINEX zich veel meer af in bewoond gebied. “Dit is gedaan op verzoek van de burgemeester van Rotterdam”, vertelt Mastenbroek. “Het Korps is onlosmakelijk verbonden met deze stad. De eerste reacties van de Rotterdammers zijn zeer positief. Dit gaan we dus zeker vaker doen.”

Op de eerste dag mochten de jongens abseilen vanaf de Rotterdamse Van Brienenoordbrug.

De aspiranten kwamen in veel onvoorspelbare situaties terecht waarbij ze getest werden op hun militaire vaardigheden.

Met een Landing Craft Utility (LCU) landingsvaartuig vetrokken de aspiranten naar de Rotterdamse wijk Heijplaat voor het vervolg van de oefening.

Diverse scenario’s van de FINEX trokken toeschouwers.

Het straatbeeld van verschillende Rotterdamse wijken zag er tijdens de FINEX toch net iets anders uit.