Tekst eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Koerdische strijders “terug naar het front om stad en land te verdedigen”

Peshmerga letterlijk vertaald: ‘Zij die oog in oog met de dood staan’. Het in Irak actieve ISIS zorgt ervoor dat de Koerdische strijders dit steeds vaker meemaken. Inmiddels zijn de eerste Peshmerga-strijders goed opgeleid om de terreurgroep terug te dringen. Met een diploma op zak vertrekken zij opnieuw richting het front. Maar wie zijn deze Koerdische strijders? En wat vonden zij van de opleiding?

‘Direct naar het front om de vijand te bevechten’

x
Abdullah Omar Jassin.

Abdullah Omar Jassin:  “Ik heb mezelf vrijwillig aangemeld voor deze cursus, omdat ik meer handvatten nodig had om de vijand te bestrijden. De trainingen zijn erg nuttig. We leren veel en gaan daar zeker profijt van hebben. Zo weten we nu hoe om te gaan met improvised explosive devices. ISIS maakt gretig gebruik van explosieven. Ik ga direct terug naar het front om onze vijand te bevechten. Het is in ieder geval duidelijk dat de dingen die we hier geleerd hebben mensenlevens gaan redden.”

‘Gelukkig met diploma op zak’

x
Karzan Ahmed Neziman.

Karzan Ahmed Neziman: “Ik heb de afgelopen weken veel geleerd. We hebben veel handige tips en lessen gehad over het optreden in stedelijk gebied. De Nederlanders zijn erg vriendelijk en geven duidelijk les. Met dit diploma op zak voel ik mij gelukkig. Ik ben namelijk nu echt goed voorbereid op de strijd die wij gaan voeren. Zo hebben we ook diverse aanvalstechnieken beoefend. Ik keer nu terug naar huis om een paar dagen te rusten. Dan ga ik direct door naar de frontlinie. Ik waardeer het enorm dat mensen uit andere landen komen om ons hier te helpen met ons gevecht voor vrijheid.”

‘Informatie doorgeven aan collega’s’

x
Tallat Achmed Mohammed.

Tallat Achmed Mohammed: “Ik hoorde dat de Nederlanders les gaven in hoe we de vijand moesten bestrijden. Voor mij was dit een reden om mezelf vrijwillig op te geven. De cursus biedt alles wat ik verwacht had. Met de opgedane kennis kunnen wij onszelf beter verdedigen. De Nederlandse instructeurs zijn erg vriendelijk en geduldig. Hun simpele manier van uitleggen werkt goed bij ons. Hierdoor kan ik de informatie ook goed doorgeven aan andere collega’s. Dat ga ik dan ook zeker doen. Ik ga nu terug naar huis, om te wachten tot ik opgeroepen word om naar het front te gaan.”

‘Mooie, leerzame tijd’

x
Kapitein Baros Karim Bahr, commandant Peshmerga.

Kapitein Baros Karim Bahr: “Ik ben samen met mijn peloton opgeroepen om aan deze cursus deel te nemen. De mannen die hier les krijgen, behoren in het dagelijkse leven ook tot mijn peloton. We leren enorm veel van de trainingen. Het handelen in conflict situaties hebben we beter onder de knie dankzij de instructeurs. De Nederlanders doen zichtbaar hun best ons goed op te leiden. Wij zijn hier echt dankbaar voor. Ik kijk terug op een mooie en zeer leerzame tijd. Over een paar dagen vertrek ik naar het front. Ik weet zeker dat ik nog veel stof ga toepassen in de praktijk.”