02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 23

Nieuwsberichten

Militairen vertrokken voor nieuwe Afghanistanmissie

De eerste militairen voor de nieuwe Afghanistanmissie Resolute Support zijn vannacht vertrokken naar Mazar-e-Sharif. Op de Johannes Postkazerne in Havelte namen 34 mannen en vrouwen namen afscheid van hun thuisfront.

Nederland stuurt adviseurs, logistiek en medisch personeel en beveiligers naar de Noord-Afghaanse stad.  Met Resolute Support ondersteunt de NAVO Afghanistan in de opbouw van een professioneel veiligheidsapparaat. De missie start op 1 januari. Nederland is 1 van de 28 NAVO-landen die een bijdrage leveren aan de missie.

-

Nederland verlengt bijdrage aan antipiraterijmissie

Nederland neemt tot eind 2015 deel aan de piraterijbestrijding door de Europese Unie. De Tweede Kamer heeft besloten de EU-missie Atalanta met een jaar te verlengen.

De marine zet hiervoor volgend jaar 2 schepen in voor de kust van Somalië. De Nederlandse bijdrage aan Ocean Shield, de antipiraterijmissie van de NAVO, wordt niet verlengd. Het vrijgekomen schip gaat naar de NAVO Standing Naval Maritime Group, het snel inzetbare vlootverband van de NAVO.

Nederland levert sinds 2009 een bijdrage aan antipiraterijoperaties in de wateren bij Somalië. Sinds het voorjaar van 2012 is er geen koopvaardijschip meer gekaapt. Om dit resultaat vast te houden, blijft piraterijbestrijding nodig, zowel op zee als op land. 

x

Kleine kans ebola-besmetting Nederlandse militairen

De kans op ebola-besmetting van Nederlandse militairen in Mali is klein. Zij zijn niet in contact geweest met de 3 bevestigde patiënten. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft dit aan de Tweede Kamer gemeld.

Defensie neemt de ontwikkelingen rond ebola zeer serieus en houdt de situatie goed in de gaten. Het personeel in Mali en hun thuisfront zijn geïnformeerd. Om de risico's voor de Nederlandse militairen zo veel mogelijk te beperken zijn strenge maatregelen getroffen.

De Malinese autoriteiten hebben tot op heden 3 gevallen van ebola bevestigd. Enige weken geleden is een kind in Mali overleden aan de ziekte. Ook een patiënt en een verpleegkundige van het Louis Pasteur-ziekenhuis zijn inmiddels overleden aan ebola. Militairen van Minusma bezochten dit ziekenhuis in het verleden, maar gebruiken inmiddels een Duits militair hospitaal. Het betreffende ziekenhuis is afgegrendeld.

x

Embedded Accoustics wint Veiligheids Innovatie Competitie 2014

Het bedrijf Embedded Accoustics is de winnaar van de Veiligheids Innnovatie Competitie (VIC) 2014. Het bedrijf bedacht het concept voor Personal Data Recorder en wint een contract ter waarde van 200.000 euro.

De zevenkoppige jury, onder leiding van Gouverneur Nederlandse Defensie Academie generaal-majoor Theo Vleugels, noemde het project tijdens de uitreiking in de Kromhoutkazerne in Utrecht de terechte winnaar.
5 bedrijven mochten vorige week hun inzending voor de jury toelichten. De Personal Data Recorder van Embedded Accoustics is een klein apparaat op het uniform van een hulpverlener dat geluid, videobeelden en gps-locatie vastlegt. Daarnaast toont het of een hulpverlener loopt, staat, ligt of valt. Zo is achteraf na te gaan wat er is gezegd, gedaan of is voorgevallen.
De VIC, een samenwerking van de ministeries van Defensie en Veiligheid en Justitie, startte in mei van dit jaar. Het doel van deze competitie is de stimulatie van innovatie op het gebied van veiligheid. Het deelnemende midden- en kleinbedrijf moest dit keer vernieuwende verbeteringen en oplossingen aandragen voor het thema 'de veiligheidsregio'.

x

Tegemoetkoming voor zieke chroomverfmedewerkers

(Ex-)medewerkers van Defensie die mogelijk ernstig ziek zijn geworden door chroomhoudende verf, krijgen hulp. Dat kan in de vorm van een financiële vergoeding zijn. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert kondigde vorige week in de Tweede Kamer een zogenoemde coulanceregeling aan. Ze wil dat de voorwaarden voor deze regeling voor het eind van het jaar zijn opgesteld.

Defensie werkt de regeling in overleg met de bonden verder uit. De uitkomst van het onderzoek naar het gebruik van chroom 6-verf in werkplaatsen van Defensie staat los van deze coulanceregeling. Hennis zei dat de regeling niet betekent dat Defensie aansprakelijk is. Daarover wil ze pas praten als het onafhankelijke onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu klaar is.

Meer dan 900 (oud-)medewerkers die met de verf werkten, hebben zich bij het zorgloket van het ABP gemeld. Oud-medewerkers die ongerust zijn over hun gezondheid krijgen een gezondheidskundig onderzoek aangeboden, dat een aanvulling is op de coulanceregeling.

Commandant Taskforce commodore buiten dienst Freek Groen heeft na alle kritiek besloten zijn functie ter beschikking te stellen. Minister Hennis respecteert zijn beslissing.

x