03

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 08

Op expeditie naar een vulkaaneiland

Tekst LTZ 2OC (SD) Vanessa Strijbosch
Foto divers | video: in2content

Vervlogen tijden herleven op het onbewoonde eiland Jan Mayen

Op expeditie naar een vulkaaneiland. Het stamt nog uit de vervlogen tijden van de oude scheepsjournalen. 400 jaar geleden ontdekten 2 schepen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden het Noorse eiland Jan Mayen. Oude tijden herleven wanneer Zr.Ms. Zeeland koers zet naar hetzelfde eiland voor een bijzondere expeditie. Aan boord, naast de vaste bemanning, Mountain Leaders van het Korps Mariniers èn…37 wetenschappers. 

De expeditie met het Oceangoing Patrol Vessel vond plaats van 13 tot en met 26 augustus. Wetenschappers van TNO, de Rijksuniversiteit Groningen en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap gingen mee op uitnodiging van de marine. Zij deden daar archeologisch en biologisch onderzoek. 

x

“Een bijzondere ervaring, zo’n tripje met wetenschappers”

x

Verschillende tenues

“Een bijzondere ervaring, zo’n tripje met wetenschappers”, vat het Hoofd Logistieke Dienst van de Zeeland, LTZ 2OC Grietje Boorsma, de expeditie bondig samen. “Het was de eerste dag wat onwennig. Maar vrij snel was het heel normaal dat er mensen in allerlei tenues door het schip liepen.”

x
x

Gevaarlijke gletsjers

De Mountain Leaders van het Korps Mariniers beklommen op Jan Mayen de Beerenberg. Een 2.277 meter hoge vulkaan met 2 gevaarlijke gletsjers. Een mooie test om te opereren onder zware klimatologische omstandigheden.

x

Onderzoekers helpen

De beklimming kende echter nog een ander doel. Om de onderzoekers te helpen, plaatsten de mariniers bij hun beklimming meetopstellingen op een aantal ontoegankelijke plekken. De meters registreerden de kwikneerslag van de vulkaan. Ook verzamelden de mariniers verschillende typen mos voor de wetenschappers.

“Het was een ijzig labyrint”

x

Spleten overwinnen

 “Er stond een extreem harde wind, tot wel 100 kilometer per uur”, herinnert één van de Mountain Leaders zich. "Er moesten klimtouwen aan te pas komen om als extra scheerlijnen voor de tenten te fungeren. De gletsjers van de Beerenberg zijn lang en reiken tot in de Noordelijke IJszee. We moesten diepe en brede spleten overwinnen. Het was een ijzig labyrint.” 

x

Ingenieus kabelsysteem

De militairen stond nog een uitdaging te wachten. Een specialist van het Marinebedrijf restaureerde op het eiland de monumentale gedenksteen voor 7 landgenoten. Die kwamen daar in 1634 om het leven. Een zware opgave, aldus één van de Mountain Leaders, die zich hiervoor inspande. “We bikten de gedenksteen eerst los van zijn 84-jarige sokkel. Daarna legden we het monument op een in elkaar geschroefde slee en via een ingenieus kabelsysteem ging het gevaarte de 15 meter hoge helling af.” 

Vrienden voor het leven

Op de laatste dag van de expeditie werd het gerestaureerde monument met een eervolle ceremonie opnieuw onthuld. Hiermee kwam een einde aan de memorabele expeditie Jan Mayen. Een intense periode volgens de Mountain Leader: “De wetenschap en de marine zijn hier vrienden voor het leven geworden.”