Tekst Arno Marchand
Foto Collectie Maria Oorsprong-Alta

CDC-majoor ziet triatlondroom uitkomen op Hawaï

Foto boven: De Iron Man voor Maria in een paar woorden: "Een droom wordt werkelijkheid. Ik ben een gelukkig mens."
De medaille waarom het ging. Maria eindigt tijdens de Iron Man op de 997ste plaats van de 2300 starters. Van de 662 vrouwen wordt ze 117e. In haar eigen categorie (F35-39) is ze 23ste van de 94 dames.

Zwemmen, fietsen en hardlopen. Los van elkaar kun je er als sporter al flink mee bezig zijn. Maar wat als je dit op 1 dag achter elkaar doet in een triatlon? Leiderschapsadviseur majoor Maria Oorsprong-Alta van de Nederlandse Defensie Academie startte 1,5 jaar geleden met haar voorbereiding. Eerst een 8ste, triatlon, gevolgd door een 1/4de, een 1/2e en ten slotte de hele triatlon. Haar droom: meedoen aan de Iron Man op Hawaï. Afgelopen oktober kwam hij uit.

In 1977 besluit een trio topsporters op Hawaï 3 sportwedstrijden achter elkaar te doen: de Waikiki Roughwater Swim, de Around Oahu Bike Race en de marathon van Honolulu. Om te bewijzen wie de fitste is… Ze zwemmen 3.8 kilometer, fietsen 180 kilometer en lopen tot slot 42.195 meter hard. De winnaar wordt uitgeroepen tot Iron Man. Onder die naam ontstaat later een wereldwijde competitie. Met wedstrijden in diverse landen op ieder continent kunnen deelnemers zich kwalificeren voor de ultieme test, de Iron Man op Hawaï. 

Maria begint aan de 180 kilometer fietsen.

“Tuurlijk, alles had wel wat sneller gekund, maar dit was solide”

Doorheen gerold

In 1999 op de KMA doet de luchtmachtmilitair Maria al mee aan de militaire wereldkampioenschappen triatlon: 1500 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 hardlopen. “Verder dan die afstand ben ik toen niet gegaan ”, vertelt ze. “Maar blijkbaar heeft de pauze van 15 jaar me goed gedaan.”

In juli 2014 begint ze met de voorbereiding op een hele triatlon. Die loopt ze op 5 oktober 2014 bij de Iron Man-kwalificatiewedstrijd in Barcelona. Ze wordt 3de in haar categorie. “Thuis kreeg ik te horen ‘hoe doe je dat?’ Ik had in Barcelona gewoon een goede dag; ben er een beetje doorheen gerold. Alle lichten stonden op groen.”

De nummers 1 en 2 in Maria’s leeftijdsgroep in de Spaanse havenstad mogen naar de Iron Man op Hawaï. Dichterbij een kwalificatie dan op dit moment, zal ik de rest van mijn leven niet meer komen, denkt ze. Maar dan komt de nummer 1 niet opdagen, waardoor zij als nummer 3 het startbewijs voor Hawaï mag ophalen. “Ik had in Barcelona een engeltje op mijn schouders.”

"Hawaï zelf lijkt het paradijs op aarde. Heel layd back en intens groen. Misschien ook wel omdát ik het zo wilde zien. Maar de triatlon is er écht zwaar door de weersomstandigheden: luchtvochtigheid, temperatuur en wind."

Aftellen

De 12 maanden daarna staan voor Maria en haar gezin in het teken van de ‘triatlon der triatlons’. “Samen met mijn man besluit ik om er gezamenlijk naartoe te werken. Ieder uur van de dag ben je ermee bezig. Het zit in je systeem. Je telt de maanden, weken en vooral de laatste dagen af.”


Haar
omgeving – onder wie de gouverneur van de Nederlandse Defensie Academie generaal-majoor Theo Vleugels – steunt haar, maar zegt ook: ‘realiseer je je wel dat het door een blessure of wat dan ook kan mislukken?’ “Daarop ben ik toen gaan letten”, vertelt Maria. “Bij een viering op de NLDA bijvoorbeeld, was ik ingedeeld bij volleybal. Deze keer niet voor mij dus.”

Start en finish van de Iron Man op Hawaï liggen in Kailua-Kona waarbij de deelnemers zwemmen in de Kailua Bay. De eerste vrouw die in 1979 de Iron Man doet, finisht in 12:55:38 uur. Maria doet het ongeveer 1: 50 uur sneller.

“Ieder uur van de dag ben je ermee bezig. Het zit in je systeem”

Hawaï

Op 10 oktober 2015 staat Maria ’s ochtends (heel) vroeg aan de start. De deelnemers vertrekken in waves: eerst de mannen, dan de vrouwen, zo’n 650 sporters. “Voor ons prettiger, deze volgorde”, weet Maria. “De mannen komen niet steeds over je heen, zoals in Barcelona. Sterker nog, je fietst en loopt hén nu voorbij.”


Dan klinkt het startschot. “In het begin is het zoeken naar een plekje in het aquarium Stille Oceaan. Op de fiets haal ik vooral mensen in. Ik ben nergens de beste in, maar kan best een goed stuk fietsen. Mijn kracht is dat ik alles een beetje kan. Tijdens de marathon was het behoorlijk afzien. Met meer dan 30 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid was de atmosfeer verstikkend.”

Op 15 september 2014 schrijft Maria de halve triatlon in Almere op haar naam, “misschien nog wel het meest tot mijn eigen verrassing”. Sinds dit jaar is er ook een hele triatlon in Maastricht die meetelt in het Iron Man-circuit.

Heel tevreden

Na de finish wordt Maria heen en weer geslingerd tussen pijn, opluchting en blijdschap. “Het was zwaar, maar ik ben heel tevreden over mijn prestatie. Tuurlijk, alles had wel wat sneller gekund, maar dit was solide. Volgens kenners was dit écht een zware editie met veel uitvallers. Ik heb de zwaarste hele triatlon ter wereld gedaan, iets dat ik als tiener al wilde. Maria Oorsprong-Alta, you’re an Ironman.”

Maria (rood shirt) op weg naar haar 3e plaats in Barcelona. Bij de prijsuitreiking kan ze haar startbewijs voor Hawaï ophalen. "Nou ja, ophalen, een startbewijs kost $ 901, maar die rekende ik lachend en in een roes af!"
Maria tijdens een training op de KMA in Breda. “Ik liep in mijn luchtmachtpak, speciaal voor mij gemaakt. Supertrots daarop en heel belangrijk ook dat je werkgever je zo steunt."