Staatssecretaris neemt poolshoogte

Sikko Kaspers van de Legerplaats Oirschot beleefde afgelopen maand een bijzondere dag. Staatssecretaris Jette Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kwam bij hem op bezoek om te kijken hoe het bij Defensie staat met de invoering van de Participatiewet. Kaspers valt onder die wet. 

De Participatiewet, ingevoerd op 1 januari 2015, is het gevolg van de banenafspraak die het kabinet met de sociale partners heeft gemaakt. Beide partijen zijn overeengekomen dat mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking makkelijker werk krijgen. In totaal moeten er voor deze groep in 10 jaar tijd 125.000 banen bij komen, waarvan 25.000 bij de overheid.

Sinds begin dit jaar voert Defensie experimenten (pilots) met de Participatiewet uit. Ze vinden plaats op de Legerplaats Oirschot, bij het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrusting Bedrijf (KPU) en bij de Nederlandse Defensie Academie, de staf van het Commando DienstenCentra en het Marinebedrijf.

In Oirschot doen 13 mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’ aan de proef mee. Zij werken in de logistieke en vervoerssector en bij de onderhouds- en facilitaire dienst. Kaspers, die door een bedrijfsongeval zijn baan als timmerman is kwijtgeraakt, heeft een logistieke functie waarin hij zijn draai heeft gevonden. “Werk is voor mij heel belangrijk. Ik kan nu weer doorgaan met mijn leven”, vertelt hij.

Kaspers leidde staatssecretaris Klijnsma hoogstpersoonlijk rond (foto). “Het is mooi om te zien hoe in ziekenhuizen, bij supermarkten en nu ook hier bij Defensie mensen blij zijn dat ze weer aan de slag zijn”, merkte de bewindsvrouw op.

Brigadegeneraal Gijs van Keulen, commandant van 13 Lichte Brigade in Oirschot, is duidelijk over de rol van Defensie bij de invoering van Participatiewet: “Je laat je maatje nooit in de steek, ook niet als hij wat mankeert. Dat gaat ook op voor Defensie, dat zich betrokken voelt bij de invoering van de Participatiewet en zijn verantwoordelijkheid daarin pakt.”

Meer informatie op intranet. Klik in het CDC-portaal op Bedrijfsvoering > Projecten > Samen aan de slag met de Participatiewet.

Kerstwens voor jouw collega

Heb jij het afgelopen jaar ook fijn samengewerkt met je collega’s? Dit is het moment om hem of haar een fijn 2016 te wensen. Vanaf 7 december staat de social christmas tree in het restaurant van de Kromhout Kazerne. Daarin hangen we alle kerst- en nieuwjaarswensen van defensiemedewerkers. Wil je dat jouw wens ook in de social christmas tree komt te hangen, stuur dan je kerst- of nieuwjaarswens naar Facebook CDC. Ga naar www.facebook.com/defensie.cdc, en plaats je kerst- of nieuwjaarswens onder de kerstboom. De 15 mooiste kerst- of nieuwjaarswensen ontvangen een CDC-goodiepakket en worden in de grafische kerstboom gehangen. Deze staat vanaf 17 december op intranet. Stuur van 7 tot en met 15 december jouw kerstwens naar Facebook CDC. Je mag zo veel kerstwensen sturen als je wilt.