Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant 1 Joyce Rutjes

Wervingsmanifestatie Techbase: technici in het vizier

Van VMBO'er tot universitair student en van havist tot HBO’er. Iedereen bij wie ook maar een beetje technisch bloed door de aderen stroomt, kon zijn hart ophalen tijdens de wervingsmanifestatie TechBase waaraan het Commando DienstenCentra met het Dienstencentrum Werving & Selectie (DCWS) een forse bijdrage leverde. Twee dagen hightech trokken zo’n 14.000 bezoekers naar de voormalige RDM-werf in Rotterdam. De Pijler sprak technici-in-de-dop en militairen over TechBase.

“We gaan een hoop mensen nabellen en mailen”

“Een evenement als TechBase organiseren is echt een hele operatie. Defensie laat goed zien wat ze als technisch werkgever te bieden heeft. Met ongeveer 14.000 bezoekers verspreid over 2 dagen is het zeker geslaagd. Ik ben meer dan tevreden over hoe het is verlopen. Al was het RDM-terrein vanwege de ligging logistiek uitdagend. Het is moeilijk om daar met grote aantallen mensen te komen. Nu wachten ons nog de ‘after sales’. We gaan een hoop mensen nabellen en mailen. Alles bij elkaar hebben we zo’n 800 cv’s verzameld. Daar zitten ongetwijfeld matches met onze vacatures tussen. Onze keurings- en selectiecapaciteit is er op berekend dat we kandidaten zo snel mogelijk het keuringstraject kunnen laten volgen, zodat ze in 2016 kunnen opkomen.”

“Ik ben wat aan het rondsnuffelen. Het samenspel tussen mens en machine, dat vind ik heel interessant. Kleine technische dingen als een contactje of een transistor kunnen een grote impact hebben. Zeker in vliegtuigen merk je dat. Dit jaar doe ik eindexamen en moet ik een keuze maken. Ga ik iets medisch doen, of toch misschien iets technisch? Na vandaag wordt die keuze nog moeilijker, haha!”

“Het samenspel tussen mens en machine, dat vind ik heel interessant”

“Mijn vader werkt bij Fokker en mijn opa zat bij de marine, dus ik heb van huis uit wel wat met Defensie. Ik ben hier vooral om te kijken. Voorlopig hoef ik me nog niet bezig te houden met een studiekeuze. Mijn droombaan? Vliegen in een F-16. Of straks de JSF. Dan moet ik alleen niet groter worden dan 1 meter 93, want dan pas ik straks niet in dat vliegtuig.”

“Voorlopig is Techbase wat ons betreft nog niet afgelopen”

“Ikzelf hield me tijdens TechBase vooral bezig met de campagne om zoveel mogelijk jongeren voor het evenement te interesseren. Wij zijn online aanwezig geweest, maar ook op radio en tv. We belden direct met scholen en de wervingsvoorlichters van het DCWS boorden hun netwerk aan. Persoonlijke communicatie is bij zo’n groot evenement ontzettend belangrijk. Op de dagen zelf hebben we tientallen directe sollicitaties en aanvragen voor leerovereenkomsten gehad. Voorlopig is Techbase wat ons betreft nog niet afgelopen.” 

“Ik hoef maar een paar minuten met de robot te bewegen en het staat hier vol met jongelui. M’n strot doet soms pijn van al het praten over mijn werk. Maar ik doe het graag hoor. Als ik Techbase vergelijk met open dagen, valt me op dat de gesprekken diepgaander zijn. De bezoekers komen hier echt met inhoudelijke vragen. Sommige vragen zijn zelfs zo technisch dat ze mijn kennis te boven gaan. Ik ben ook geen robotica-expert, maar slechts de gebruiker. Al is het zeker leuk dat er voor ons vak zoveel interesse is.”

“Ik denk dat ik van het werken bij Defensie veel kan leren”

“Ik denk dat ik van het werken bij Defensie veel kan leren. Ik vind het heel interessant hoe mensen samenwerken. Bijvoorbeeld luchtmacht- en landmachtpersoneel. Je moet van elkaar op aan kunnen. Dat spreekt me heel erg aan. Zelf neig ik naar de landmacht. Ik vind het grote materieel, zoals de tanks, erg gaaf. En ik wil ook echt fysiek wat doen.”

“Mooie machine, die Kodiak-bergingstank. Maar voor mij mag het nog wel wat meer diepgang hebben. Als student werktuigbouwkunde wil ik bijvoorbeeld ook weten hoe de motor van zo’n machine precies werkt. Al kan ik me voorstellen dat zoiets voor middelbare scholieren weer te ver gaat. Ik zou het mooi vinden om met machines of met wapens te werken. Of ik ook uitgezonden wil worden? Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Maar misschien leer je ook dat tijdens het werken.”

Raymon (14): 

“De mariniers! Daar wil ik bij. Een beetje techniek, een beetje op pad. Dat ligt me wel. De opening van Techbase met een gesimuleerde aanval van mariniers op de RDM was echt cool, dat zag er spectaculair uit.”

Robin (15):

“De landmacht vind ik erg interessant. Ik loop hier nog maar net rond, maar ik zie wel allerlei leuke functies. Een baan in de autotechniek lijkt me wel iets. Of dat je een base opbouwt ergens in een missiegebied.”

Ticho (13):

“De Apache is echt een mooie helikopter. Misschien wil ik daar wel technicus op worden. Het Korps Mariniers lijkt me ook gaaf, die zijn overal inzetbaar.”