Tekst Jack Oosthoek
Foto Louis Meulstee

‘De Krachtmeting’ haalt beste in bewakers en beveiligers boven

Het lijkt wel wildwest op de Generaal-majoor Kootkazerne in Stroe. Twee in blauw werkpak gestoken mannen van de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie (DBBO) werken een ‘indringer‘ vakkundig tegen de grond en voeren hem geboeid af. Onder het motto ‘De Krachtmeting, vakmanschap als wapen’ laten de bewakers en beveiligers van Defensie vandaag zien wat ze kunnen. 

In wedstrijdvorm en onder druk van de stopwatch krijgen de DBBO’ers allerlei testen voorgeschoteld. Staat op deze profielfoto de juiste persoon of klopt er iets niet? Visiteer ik iemand op de goede manier? Heb ik mijn aanvals- en verdedigingstechnieken onder de knie? Weet ik de antwoorden op (indringende) vragen over mijn vak? Hoe staat het met mijn schietvaardigheid? 

De DBBO-dag begon met een bezoek aan de schietbaan.

“Als je goed lockt blijven de boeien in de juiste stand zitten”

Onvoldoende ingedrukt

Aan het einde van de wedstrijd is Stephan de Bruin, beveiliger/bewaker van het Plein Kalvermarktcomplex in Den Haag, een tikje ontevreden. Hij maakt een fout wanneer hij bij een ‘arrestant’ de handboeien lockt. De Bruin drukt de palletjes niet goed in, waardoor de boeien beginnen te knellen. “Als je goed lockt, blijven de boeien wel in de juiste stand zitten”, legt hij uit. “Dat is dus verkeerd gegaan.”

Het was zoals vorig jaar bepaald geen fraai zomerweer.

EHBO-pop

De tweede keer slaagt De Bruin wel voor de proef. “Dit evenement is een goede gelegenheid om mijn vaardigheden aan te scherpen”, maakt hij de balans op. “Zo leer je bijvoorbeeld op een EHBO-pop hoe reanimeren werkt. Dat kun je nooit te vaak oefenen. Ondanks de regen vond ik de schietoefeningen ook uitdagend. Schieten doe je immers niet elke dag. Overigens gingen door de regen mijn vingers trillen en koelde mijn lichaam af. Zodoende moest ik een tandje bijzetten.” 

De concentratie valt af te lezen van de gezichten van deze deelnemers aan De Krachtmeting. “Het wedstrijdelement stimuleert iedereen om zijn uiterste best te doen.”

“Mijn vingers begonnen door de regen te trillen”

Op de vlucht

Terwijl DBBO’ers op speciaal aangelegde parcoursen trainen, volgt trainer Beveiliging Costa Manolopoulos van de regio Zuid van DBBO het altijd spectaculaire optreden van een bewaker met diensthond, samen een interventieteam. In een gecombineerd optreden krijgt een indringer, gespeeld door een pakwerker, het flink te verduren. Ondanks het bevel om geen vin te verroeren, heeft hij de euvele moed om op de vlucht te slaan. Na een commando van zijn baasje snelt de hond op de man af, bespringt hem en dwingt hem grommend en bijtend in het duimdikke pak om stil te staan. Vluchten kan niet meer. 

Wie een defensieterrein illegaal betreedt, komt bewakers/beveiligers van DBBO tegen. Die nemen geen halve maatregelen.

“Sommigen zijn bang voor honden en weten niet hoe ermee om te gaan”

Flinke stap verder

Manolopoulos heeft het gecombineerd optreden samen met collega’s ontwikkeld. Tweeëneenhalf jaar waren ze in de weer. Eén van de moeilijkste dingen was om man en hond aan elkaar te laten wennen, vertelt hij. “Sommigen zijn bang voor honden en weten er niet mee om te gaan. We hebben het gecombineerd optreden dan ook tot in den treure geoefend. Maar nu zijn we een flinke stap verder. De meeste hondengeleiders weten wat ze wel en niet moeten doen. De combinatie hond/geleider is zelfs een vast onderdeel van het optreden van DBBO geworden. Nuttig hoor, deze oefendag. Je ziet hoe collega’s het werk organiseren, wat goed gaat en wat niet werkt. Er zijn sinds vorig jaar veel vorderingen gemaakt. Het wedstrijdelement stimuleert iedereen ook om zijn uiterste best te doen. DBBO staat er goed voor.”

Een interventieteam stopt een vluchtende ‘indringer’, gespeeld door een pakwerker.
Les EHBO. Klaar voor defibrilleren.

Uitslag:

1. Patrouillegebied De Kooy/Den Helder;

2. Patrouillegebied Amersfoort;

3. Patrouillegebied Doorn/Hilversum.