Tekst majoor Joyce
Foto kapitein Desirée

Aan bommen sleutelen in het Midden-Oosten

opuitzending
Sergeant 1 Iris verzorgt samen met 7 collega’s de wapens en munitie voor de F-16’s in het Midden-Oosten.

Deze rubriek gaat over een militair of burger van het Commando DienstenCentra die naar het buitenland is of was uitgezonden, of daarvoor op de nominatie staat. Managementassistente sergeant 1 Iris van de Divisie Personeel en Organisatie Defensie (DPOD) maakt in het Midden-Oosten deel uit van het assemblage- en transportteam van de Air Task Force Middle East.

Een buitenkans, zo omschrijft Iris haar uitzending. De sergeant is al 17 jaar militair, maar ze kwam nooit verder dan een week op oefening in Frankrijk. “Ik dacht dat een uitzending er niet meer in zat toen ik vorig jaar zomer als managementassistente bij het Commando DienstenCentra ging werken”, blikt ze terug. “Dat voelde als een tekortkoming op mijn militair-zijn, want waarvoor had ik dan al die jaren een groen pak aan?”

De afdeling Munitie, Opslag, Assemblage en Transport (MOAT) maakt deel uit van de S4 Ground, een verzamelnaam voor al het logistieke personeel van de Air Task Force Middle East. De S4 Ground bevoorraadt het gehele detachement, waarvoor een veilige opslag noodzakelijk is. Een deel hiervan is op de achtergrond te zien.

Zonder twijfel

Toen Iris tijdens het afleggen van haar jaarlijkse militaire basisvaardigheden hoorde dat er nog een algemene functie beschikbaar was in het vierde detachement van de Air Task Force Middle East, twijfelde ze geen moment. De proactieve CDC'er diende bij haar leidinggevende een verzoek in om te mogen opteren. Nu werkt ze als assemblagemedewerker binnen de afdeling MOAT.

“Als enige vrouw in een 8-koppig team”

Persoonlijke verrijking

Als enige vrouw in een 8-koppig team verzorgt ze de wapens en munitie voor de F-16. Iris: “Met het hele team zetten we de bommen in elkaar. We voorzien ze van de juiste configuratie, beheren de voorraad en zorgen voor het vervoer. Dat doen we in opdracht van de afdeling vliegoperaties.”
Om dat te kunnen, volgde de sergeant voorafgaand aan haar uitzending een cursus. “Deze functie zie ik als een enorme verrijking van mijn persoonlijke ontwikkeling. Waarschijnlijk heb ik de rest van mijn carrière een kantoorfunctie. Deze ervaring, iets compleet anders doen in een andere omgeving, pakken ze me niet meer af.” Een goed voorbeeld van het CDC-gedachtengoed dat een vakman de ruimte moet krijgen om zich te ontwikkelen.

Stoer

Iris mag enkele maanden in de woestijn verblijven. “Stiekem vind ik het wel stoer om hier als enige vrouw aan bommen te sleutelen. Tussen al die technische mannen leer ik dagelijks iets nieuws. Van een typische vrouwenfunctie naar een typische mannenfunctie; dat is toch een mooi verhaal?”

Air Task Force Middle East

Nederland stelt F-16’s beschikbaar voor luchtaanvallen op Iraaks grondgebied. Daarmee draagt Nederland naast politieke en humanitaire steun, ook militair bij aan de internationale strijd tegen de terroristische organisatie ISIS in Irak. Het gaat om 6 F-16’s plus 2 reservetoestellen en 250 militairen. Na 1 oktober zet Nederland de deelname nog een jaar voort met 4 F-16's, 2 reservetoestellen en 200 militairen. Maximaal 130 militairen blijven Iraakse en Koerdische strijdkrachten ondersteunen met training en advies.