Wetenschappers NLDA lanceren boek

Een samenwerking van onder andere 4 wetenschappers van de Faculteit Militaire Wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) heeft een nieuw boek opgeleverd. ‘The Dilemma of Leaving: Political and Military Exit Strategies’ is het 19e exemplaar in de reeks Netherlands Annual Review of Military Studies. Het boek is op 27 augustus, tijdens de opening van het academisch jaar, overhandigd aan de secretaris-generaal van het ministerie van Defensie.

De auteurs geven in het boek een overzicht van exitstrategieën en terugtrekkingen uit conflicten na militaire interventies. Hiervoor putten ze uit de literatuur, eigen ervaringen en empirisch onderzoek. Door gebeurtenissen van meerdere kanten te belichten, hopen Jörg Noll, Frans Osinga, Georg Frerks en Irene van Kemenade de kloof tussen politieke en militaire beslissingen te overbruggen. Hierin werden ze bijgestaan door Daan van den Wollenberg, pelotonscommandant bij het Vuursteuncommando.

Risico’s en dreigingen

De NLDA geeft jaarlijks een boek uit over een actueel onderzoeksthema dat speelt binnen Defensie en de Faculteit Militaire Wetenschappen. De presentatie daarvan gebeurt volgens traditie tijdens de openingsfestiviteiten van het academisch jaar. Gastspreker op deze dag was een vooraanstaand wetenschapper op het gebied van militaire strategie: de Schotse professor Sir Hew Strachan. Hij hield een pleidooi voor een herontdekking en herwaardering van de kennis over militaire (exit)strategieën. Internationale militaire missies en de manier waarop deze worden beëindigd, raken Europa steeds meer. De directe gevolgen zijn zichtbaar in de vorm van vluchtelingenstromen en economische sancties. Europa ziet de risico’s en dreigingen dichterbij komen, dat maakt het thema van dit boek daarom ook actueel, boeiend en relevant.

Het boek is zowel als e-book (51,16 euro) als hardcover (63,59 euro) verkrijgbaar via uitgeverij Springer.

Prof. dr. Henrik Rudolph, decaan van de Faculteit Militaire Wetenschappen, overhandigt het eerste exemplaar van het wetenschappelijke boek aan secretaris-generaal Erik Akerboom.
lijn

Defensie in Beeld

De mooiste foto’s van de Nederlandse krijgsmacht vind je tegenwoordig ook op fotowebsite Flickr. Op de Defensie fotostream staan honderden foto’s, genomen door fotografen van het Mediacentrum Defensie. De beelden zijn in hoge resolutie te downloaden. Daarmee kan iedereen zijn eigen Defensieposter printen. Ook de foto’s van de Facebook-pagina ‘Defensie in Beeld’, de website van Defensie en de 7 magazines van Defensie zijn allemaal in hoogwaardige kwaliteit beschikbaar.

lijn

Kromhoutkazerne open voor publiek

Voor de 4e keer opent de Kromhoutkazerne in Utrecht haar poorten voor publiek. Omwonenden van de kazerne, inwoners van Utrecht en overige geïnteresseerden kunnen zaterdag 12 september tussen 10.00 en 16.00 uur de historische monumenten op het terrein bezichtigen. De toegang is vrij.

Tijdens de open dag zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. De meeste hebben een militair karakter. Een verhalenverteller, veteranenconcert, rondleidingen over het terrein langs de monumenten en verschillende informatiestands vormen een greep uit het aanbod. Verder is een bescheiden horecavoorziening aanwezig.

De dag valt samen met de nationale Open Monumentendag en met de activiteitenmaand van de Stichting Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op het terrein van de Kromhoutkazerne bevinden zich namelijk monumentale en gerestaureerde delen van het voormalig Fort Vossegat, dat deel uitmaakte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Behalve de monumenten zijn ook verschillende kunstwerken en de landschappelijke- en gebouwenarchitectuur te bezichtigen. De kantoorgebouwen op het terrein zijn uit veiligheidsoverwegingen niet toegankelijk.

Meer informatie bij CDC Communicatie:

• Dave Coenen: DPG.Coenen@mindef.nl of 06 53252369

• Wouter Kalkman: W.Kalkman@mindef.nl of 06 53730159

lijn
x