Tekst kapitein Jaap Wolting
Foto sergeant-majoor Gerben van Es (MCD)

CDC-ritmeester ‘grote muzikale regelaar’ op Veteranendag

Een excellente melange van beeld, woord en klanken vulde de Ridderzaal op de jongste Veteranendag. Ritmeester Rob Sloekers van het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht (IMMK) coördineerde de gezamenlijke inspanning van professionals uit uiteenlopende vakgebieden. De toeschouwers waardeerden hun inzet zichtbaar. Van oorlogsveteraan tot en met minister-president en koning.

“Emotie zien bij het publiek; dat zie ik als een groots compliment”, vertelt Sloekers na afloop. “Een glimlach, euforie, af en toe een brandend oogje.” De ritmeester, zelf trompettist geweest, pakte flink uit toen hij hoorde dat hij het project ‘Ridderzaalceremonie’ op de Veteranendag moest managen.

Ritmeester Rob Sloekers (links) en gastdirigent majoor Jos Pommer, druk in overleg.
Ritmeester Rob Sloekers ziet emotie bij het publiek als het grootste compliment.

“Emotie zien bij het publiek; dat zie ik als een groots compliment”

Hoog niveau

“Losse brokjes beeld, woord en muziek bij elkaar brengen. Dáár voel ik de verantwoording voor”, zegt Sloekers. “De totstandkoming van de content, produceren en regisseren; ik breng het in de juiste flow. Maar dat kan ik niet alleen. Het script is hét fundament, dit keer geschreven door journalist en oud-presentator van het NOS Journaal Gijs Wanders. Prachtig, én journalistiek én theatraal op hoog niveau. Vergeet niet dat wat je ten tonele brengt, door heel Nederland wordt bekeken.”

Eretaak

“Weet je wat ik zo mooi vind?”, vervolgt hij. “Dat zoveel verzameld talent zich ondergeschikt maakt aan deze eretaak. Het draait natuurlijk allemaal om de veteranen die zoveel hebben gegeven voor ons land. Je merkt aan alles dat iedereen - acteurs, musici, verteller - precies hetzelfde voelen. Ego’s spelen geen rol. De grote mate van ontvankelijkheid bij de deelnemers is heel bijzonder. Je kruipt als het ware samen door de ‘blubber’. Al draag ik de verantwoordelijkheid, het is de som der delen die uitmondt in deze topprestatie.”

“Je merkt aan alles, dat de verschillende elementen precies hetzelfde voelen.”

Poffertjeskraam

De gedreven ritmeester benadrukt de waarde van militaire muziek. “Die vertegenwoordigt de BV Nederland en zet je dus niet naast een poffertjeskraam. Het IMMK is dienstverlenend. Enerzijds zijn we ondergeschikt aan de vraag van de opdrachtgever. Anderzijds stellen we orkesten in staat op hoog niveau te acteren.”

Vorst verrast

Ditmaal was de opdrachtgever dus de stichting Nederlandse Veteranendag. Het belang was groot. De adrenalinestoot bij Sloekers ook. Op dag wordt hij ’s ochtends om drie uur wakker. “Het houdt je wel bezig, ja”, verklaart hij droog.

De opdracht is vervuld. Met verve. Naderhand spreekt Sloekers met koning Willem Alexander. Ieder jaar blijkt de vorst verrast. “Hij vroeg me zelfs hoe we dit in 2016 gaan overtreffen”, vertelt Sloekers.
De lat voor volgend jaar ligt nu al royaal hoog.

Bekijk hier de beelden van de Ridderzaal-ceremonie op de Veteranendag.

https://www.youtube.com/watch?v=ng_wXyL9phg

De rol van oud-marinier Bastiaan Everink

Het verhaal van Bastiaan Everink en zijn buddy Marcel Wolters liep als een rode draad door het programma in de Ridderzaal. De oud-marinier maakte in 1991 een opmerkelijke carrièreswitch; na zijn missie in Irak ruilt hij kazerne in voor opera. Als eerbetoon aan Nederlandse veteranen zong de bariton op 27 juni in de Ridderzaal. Zangeres en actrice Ellen ten Damme flankeerde hem. Verteller en acteur Pierre Bokma nam de aanwezigen mee in Everinks wereld. De muzikale ondersteuning lag in handen van een ensemble uit de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, onder leiding van gastdirigent majoor Jos Pommer.

Wat doet het IMMK?

Het Impresariaat Militaire Muziek verzorgt de planning van alle militaire orkesten van de krijgsmacht. Het gaat om zowel de muziek bij militair en staatsceremonieel en bij concerten en serenades.  Het IMMK ondersteunt en begeleidt de organisatie van muziekactiviteiten en adviseert waar dat nodig is. Naast Rob Sloekers leverden de volgende IMMK’ers ook een bijdrage aan de Veteranendag.

  • Cor Knegjens (leidde op het hoofdpodium op het Malieveld het concert van de Marinierskapel - met artiesten - in goede banen). 
  • Fred Broeke (regelde de logistiek voor de orkesten, zoals toegang, kleedruimtes, muziekplanning, horeca).
  • Arnold Span (stafdirigent van het IMMK; verantwoordelijk voor de kwaliteit van de militaire muziek op Veteranendag. Beoordeelde ook de burgermuziekkorpsen. Die moeten net als de militaire orkesten op de juiste manier marcheren en ook van hen wordt een hoogstaande prestatie verwacht).