Tekst Jack Oosthoek
Foto Herman Zonderland en sergeant-majoor Maartje Roos (MCD)

Twee geslaagde cursisten kijken terug

“Mijn marktwaarde is omhoog gegaan.” Mariëlle Karssen zegt het met volle overtuiging. De cateringmedewerkster van het bedrijfsrestaurant van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo is één van de 75 Parestomedwerkers die het horeca-diploma in de wacht heeft gesleept.

Mariëlle deed aan de opleiding mee om ervaring op te doen en om een diploma te halen. Niet zozeer om hogerop te komen. “Ik vind mijn huidige baan interessant. Als ik een andere zou willen, moet ik waarschijnlijk meer uren gaan maken en dat wil ik niet. Ik ben geen carrièrevrouw, de kinderen gaan voor. Dat neemt niet weg dat dit diploma voor mij een grote meerwaarde heeft.”

“Ik had een stuk minder tijd voor mijn gezin en kon soms weinig hebben”

Omgaan met kritiek

Mariëlle, die aan het Deltion College studeerde, vond vooral de lessen Loopbaan- en Burgerschap en Engels interessant. Maar ook om te leren hoe Paresto zich bij grote evenementen als de Vierdaagse het beste in de media kan presenteren, hoe een horecamedewerker zich tegenover gasten gedraagt en hoe om te gaan met kritiek. Minder leuk vond ze de rekenlessen. “Ik ben daar nooit goed in geweest.”

Mariëlle vond de opleiding in het begin zwaar, omdat ze niet meer gewend is om op school te zitten en te leren. Maar later, toen ze het juiste ritme vond, liep dat soepeler, wat ook kwam door de rollenspellen. Die vond ze heel interessant.

Minder tijd

Mariëlle zegt terug te kijken op een leerzame en uitdagende periode. “Mijn ogen zijn als het ware open gegaan. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat het in de horeca buiten Defensie anders toegaat. Wij zijn in weekeinden en met feestdagen altijd vrij... Ja, het is daar veel harder bikkelen, al gebeurt dat bij Paresto ook wel. Al met al is mijn markwaarde omhoog gegaan. Ik heb nu een stuk zekerheid voor de toekomst.” 

Best moeilijk

Harold Maat, cateringmedewerker op de Johannes Postkazerne in Havelte, kijkt ook met plezier op de opleiding terug. Met achten, negens en tienen op zijn eindlijst slaagde hij met vlag en wimpel. “Ik heb veel opgestoken. Vooral de spreekbeurten die je soms moest geven, vond ik best moeilijk om te doen. Ik heb mijn kennis goed kunnen opfrissen, boven verwachting zelfs. Ik hoop met dit diploma te zijner tijd hogerop te kunnen. Bijvoorbeeld naar het niveau van manager.”

“Met dit diploma op zak maak ik me geen zorgen over mijn toekomst”

Nieuwe structuur

Ook Harold moest in het begin wennen aan zijn nieuwe levensritme. “Ik moest een totaal nieuwe structuur opzetten. Mede door de hulp van Paresto was dat goed te doen. Zo kreeg ik in werktijd onder leiding van een leermeester lessen in tafels indekken.”

Goed werkgeverschap

Harold vindt de MBO-opleiding van Paresto een voorbeeld van goed werkgeverschap. “Je krijgt zo de gelegenheid om je te verbeteren. Stel dat ik opnieuw de kans krijg om een opleiding te volgen, dan grijp ik die opnieuw met beide handen aan.” 

lijn

Pijler vroeg Mariëlle Karssen een dagboek van haar ervaringen bij te houden. Haar verhaal begint op de eerste cursusdag in november 2014.

November 2014

Onze eerste dag op school. Beetje zenuwachtig. Maar dat is al snel over als ik veel bekenden zie die bij mij in de klas komen. Het is een kennismakingsdag met leraren en klas. Volgende week starten we écht. De sfeer zit er dan al snel goed in. Als we in de boeken zitten, begin ik na te denken over waar ik aan begonnen ben en hoe ik de leerstof allemaal in mijn hoofd ga krijgen... Een evaluatietest laat zien op welk niveau je zit. Dat van mij is gemiddeld, maar niet wat ik had verwacht. Ik dacht dat ik beter was. 

December 2014

Pffffff, wat een informatie en wat een huiswerk! Hoe ga ik dit doen! Thuis 3 (kleine) kinderen die de hele dag achter je aan lopen. Het huishouden gaat door en ik werk 20 uur in de week. Merk dat ik het zwaar ga krijgen, maar geef niet op.

We beginnen elke dag met 2 uur Nederlands, 1 uur Duits en dan 2 uur Engels. Na de pauze 2 uur rekenen. Bah, dat vind ik helemaal niks. Maar leraar Jan is een lieve man die graag helpt. Vervolgens weer Nederlands, nog 1 uur rekenen en afsluiten met een les Burgerschap.

De lessen beginnen elke dag om half 9, einde om half 5. Lange dagen en vermoeiend. Kom je thuis en willen kinderen en man ook aandacht. Dat kon ik er soms niet bij hebben. Was soms kribbig en chagrijnig. Toen zei mijn man: ”Als dit zo door gaat, stop je er maar mee!” Gelukkig kregen we 2 weken vakantie.

Januari 2015

Een nieuw jaar, een frisse start. Ik heb er weer zin in. De lessen worden leuker. We spelen rollenspellen in het Engels en Duits. De rest van de lessen gaan via boek en pc. Saai. 

Februari 2015

Deze maand krijgen we van elke les wel een toets. Ik merk dat het steeds beter gaat en dat ik het leuker begin te vinden. We hebben als klas veel aan elkaar. Mijn mannelijke collega's helpen waar dat nodig is en ik doe dat ook. Dit helpt me om door te gaan. Bij de lessen Burgerschap moeten we een portfolio maken met 4 hoofdstukken over Paresto en alles er om heen. Moeilijk om aan te beginnen, maar zodra ik achter de pc zit, staan de teksten zo op papier. Ik krijg een mooie voldoende.

Maart 2015

Deze maand praktijklessen Gastheer/Gastvrouw onder leiding van lerares Anita. Tussendoor toetsen Engels, rekenen en Nederlands. Iedereen is blij dat de praktijklessen begonnen zijn. Dit is wat we al weten en wat ons werk inhoudt. Voor Nederlands en rekenen krijgen we een landelijke toets. Best pittig, maar ik weet dat rekenen niet meetelt voor mijn diploma. Dat stelt mij gerust.

April 2015

De klas wordt in 2 groepen gesplitst, een ochtend- en een middagploeg. Zo kan Anita iedereen voldoende helpen. Ik merk aan mezelf dat ik zeker nog niet alles weet. Anita leert ook van ons, omdat het bij Paresto toch anders toegaat. Lopend door de keuken zien we dingen die bij ons echt niet kunnen. Anita zegt daar meteen wat van, wat leraren en leerlingen weer even wakker schudt. 21 mei heb ik mijn praktijkexamen. Heel spannend, heb er zin in.

Mei 2015

We oefenen veel voor het praktijkexamen. Hoe moet het tafelkleed liggen? Welke glazen gebruik ik? Welk bestek hoort bij welk gerecht, welk servies gebruik ik? We krijgen de wijnkaart en het menu te zien dat de gasten op de examendag kunnen kiezen. Dan breekt de dag aan... Heb me goed voorbereid en ben zenuwachtig. Na de eerste minuten merk ik dat het beter gaat. We krijgen te horen wie onze gasten zijn en dan beginnen we. Tafels mooi opmaken, indekken, de juiste glazen op tafel zetten. Reservering aannemen en controleren of alles schoon en gepoleerd is. Ik heb een bijzondere tafel omdat onze districtsmanager Gesine Landman, en 2 andere belangrijke personen eraan zitten. Nadat ik met mijn gasten gesproken heb, is de druk er snel van af. Voor mijn gevoel loopt het al snel heel goed. Dat gevoel klopt, want aan het eind van de dag hoor ik dat ik geslaagd ben. Ik kan mijn geluk niet op. Er valt zo'n grote last van mijn schouders. In de auto naar huis gil ik van blijdschap. Op naar het feestje van 26 juni.

26 juni 2015

De diploma-uitreiking. YES ik heb het gehaald! Wat was het zwaar, maar ik ben ermee begonnen en ik wilde het afmaken. Met een mooi resultaat en een goede afsluiting.