Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 05

Project lekker op toeren gekomen

Tekst Jack Oosthoek

Eerste groep Paresto-medewerkers pakt cruciaal diploma

Het is zover. De eerste 75 van in totaal 250 Paresto-medewerkers die zich hebben ingeschreven, zijn geslaagd voor de interne horecaopleiding van defensiecateraar. Het feest van de diploma-uitreiking was eind vorige maand in Stroe. 

Allemaal blij. De geslaagden na afloop van de feestelijke diploma-uitreiking. Foto: Bart Nijs Fotografie.


De opleiding (MBO-niveau) is door Paresto samen met 7 regionale opleidingscentra (roc’s) opgezet. De cateraar hoopt zijn personeel zo een goede uitgangspositie te bezorgen wanneer iemand in de toekomst bij een nieuwe werkgever gaat solliciteren.

Nederlands-Belgisch

De eerste lessen begonnen afgelopen najaar op het Deltion College in Zwolle, één van de 7 regionale rijksopleidingscentra waar Paresto zaken mee doet. Overigens zijn er ook lessen op de Belgisch-Nederlandse Defensie Koksschool in Brugge. 

Gevarieerd pakket

Afhankelijk van het niveau dat ze hebben gekozen (MBO 2, 3 of 4), zitten de cursisten enkele maanden tot een jaar op school. Eén keer per week krijgen ze les. Een greep uit het gevarieerde vakkenpakket: Nederlands, Duits, Engels, loopbaan- en burgerschap (maatschappijleer), rekenen, gastheerschap, menukennis, serveren, koken. Zoals het er nu uitziet, eindigt het scholingsprogramma in november met de diploma-uitreiking aan de laatste lichting cursisten. 

Goede papieren

Dat van de 850 medewerkers van Paresto 250 aan de opleiding meedoen, betekent niet dat de overige geen belangstelling hebben. Veel mensen bezitten het diploma al. En hoe zit het met die 250 die wel meedoen? Die hebben vaak goede papieren, maar haalden deze vaak in niet-officieel erkende opleidingen. De MBO-training is dat wel aangezien die plaatsvindt in samenwerking met officiële onderwijsinstanties, de genoemde rijksopleidingscentra dus. En ook belangrijk: die bezitten het belangrijke ‘keurmerk’ Crebo, wat staat voor Centraal Register Beroepsopleidingen. 

Volop de kans

In het begin was het voor alle partijen (vanzelfsprekend) wennen, maar daarna is het project lekker op toeren gekomen, vertelt Erik-Jan Smeenge, die samen met Gijsbert Kool de organisatie in handen heeft. “Met het aangeboden vakkenpakket staan de cursisten sterk voor een baan buiten en niet te vergeten binnen Defensie. Ons vakgerichte onderwijs geeft ze volop kans om de puntjes op de i te zetten. Mocht het van een vervolgprogramma komen, dan pakken we het weer zo aan.”