Tekst Arjen de Boer
Foto Kees Duininck

CDC’ers speuren naar talent voor hoge functies

Foto boven: Tokkelen is weer eens wat anders dan met de neus in de boeken en leren over leiderschapsmodellen.

Gezocht: leider in de dop met lef, inlevingsvermogen en een handen-uit-de-mouwenmentaliteit. De ideale kandidaat luistert naar zijn medewerkers, geeft het goede voorbeeld en houdt het hoofd koel onder druk. Hij of zij mag absoluut geen autocraat zijn. Recht door zee is prima, maar met respect voor medemens en organisatie.

Het zouden zomaar enkele zinnen uit een losjes opgestelde vacature kunnen zijn. Ieder bedrijf is immers op zoek naar goede mensen voor de topfuncties. Bij het CDC en de rest van Defensie is dat niet anders. Daarom wordt continu gezocht naar nieuw talent. Ze moeten voldoen aan bovenstaande criteria en meer. Veel meer.

Tot nu toe hebben zo’n tweehonderd Defensiemedewerkers het MD-trainingsprogramma gevolgd.
leiderschap02

Leiderschap te trainen

“De mensen die wij zoeken hebben ambitie, een brede interesse, een frisse kijk op zaken. Ze hebben visie en willen leidinggeven, om maar een paar zaken te noemen”, zegt hoofd Management Development (MD) kolonel Bob Segaar.

Hij staat aan het hoofd van de Management Development Groep die onder het CDC valt. De groep begeleidt en ondersteunt militairen vanaf de rang van kolonel, rijkstrainees en personeel vanaf schaal 14. Maar ook burgerpersoneel in schaal 11 dat tot het trainingsprogramma is toegelaten. Het gaat dan puur om het klaarstomen van leidinggevenden die later de lijnen uitzetten en het Defensiebedrijf runnen.

“De mensen die wij zoeken hebben ambitie, een brede interesse, een frisse kijk op zaken”

Spotlight

Officieren volgen de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda of het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder, waar leiderschap vrijwel vanaf dag één in de spotlight staat. Het wordt er als het ware met de paplepel ingegoten. Militairen starten hun loopbaan in de regel via één van deze instituten. Die lijn zet zich door tot en met de Hogere Defensie Vorming (HDV). Zodoende hebben militairen een voorsprong als het gaat om ontwikkelen van leiderschap, wanneer zij aan een Management Development-traject beginnen.

Burgers daarentegen stromen vaak al met een afgeronde HBO- of universitaire opleiding bij Defensie in. “Ze hebben dan wel veel kennis en een specialisme, maar met leidinggeven hebben ze weinig ervaring”, legt MD-consultant Kees Duininck uit. Voor deze groep is het MD-Trainingsprogramma (MDT) ontwikkeld dat een jaar duurt. Daarin draait het om drie thema’s: ‘ik’, ‘ik en de ander’ en ‘authentiek leiderschap’. 

Een vlot bouwen en een rivier oversteken vraagt coördinatie en afstemming. Vaardigheden die de cursisten ook op de werkvloer nodig hebben.
leiderschap01

In de dojo

Naast allerlei zware testen en gesprekken, nemen de cursisten deel aan een bijzonder driedaags programma waarbij zij totaal uit hun comfortzone worden gehaald. Bij de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn wacht de dojo, de zaal waar marechaussees hun arrestatietechnieken trainen. Dan is het echter de beurt aan de cursisten voor wie oproer en fysiek gevaar geen dagelijkse kost zijn. “Het wordt zo serieus gespeeld, dat mensen terugvallen in hun initieel gedrag”, zegt Duininck. “Oftewel: vlucht, vecht of bevries je? Dat zegt veel over jezelf. “

“Ons programma bewijst dat leiderschap wel degelijk is te ontwikkelen”

Protestmars

Ook wordt serious gaming gebruikt. De cursisten moeten in dit onderdeel een protestmars begeleiden, hiervoor een plan maken en een commandostructuur opzetten. Ze krijgen te maken met stress en mogelijke communicatieproblemen. “Dan komen onmiddellijk aspecten bovendrijven die met leiderschap te maken hebben”, legt Duininck uit. “Ze lopen tegen zaken aan waar we later op kunnen reflecteren.”

Vooruitstrevend

Tot nu hebben zo’n tweehonderd Defensiemedewerkers het MDT afgerond. Jaarlijks zitten er gemiddeld vijf CDC’ers bij de selectie, aldus Duininck.

Al met al vindt Segaar de Defensiewerkwijze waarbij militairen en burgerpersoneel worden klaargestoomd voor en voorbereid op topfuncties, innovatief en maatgevend. “Iemand leert bijvoorbeeld door ervaring op te doen, fouten te maken en door open te staan voor feedback van het personeel. Ons programma bewijst dat leiderschap wel degelijk is te ontwikkelen.”

De cursisten Management Development worden ook uit hun comfortzone gehaald. Samen een vlot bouwen kan al een hele opgave zijn als iemand dat niet is gewend.
x

Meer informatie over Management Development en de mogelijkheden na het trainingsprogramma? Ga naar de intranetpagina van het CDC en typ in de zoekbalk MD-groep.

x