Brochure moet helpen om pesten aan te pakken

Onder de titel ‘Wat kunt u als leidinggevende doen tegen pesten?’ heeft de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) een brochure uitgebracht over pesten op het werk. Daarin staat te lezen wat pesten is en hoe chefs dat kunnen voorkomen, herkennen en aanpakken. Ook geeft de brochure aan door wie de medewerker die last heeft van pesten en de leidinggevende die dat wil aanpakken, zich kunnen laten ondersteunen. 

Het COID heeft de brochure samen met de coördinatoren Vertrouwenspersonen en diverse andere onderdelen van het Commando DienstenCentra gemaakt. Ervaar je pestgedrag of heb je daar last van, dan kun je dit aan de orde stellen bij de leidinggevende, of bij het meldpunt Integriteit Defensie. Vervolgens krijg je begeleiding en ondersteuning van vertrouwenspersonen, bedrijfsmaatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers. 

Steun in de rug

Directeur Claire Zalm van het COID: “De rol van leidinggevenden in dit proces moet niet worden onderschat. De brochure is gemaakt omdat het voor hen lastig kan zijn om pestgedrag te herkennen en erop te ‘acteren’. Dit kan een steun in de rug zijn om stappen te zetten of ondersteuning te vragen. Wegkijken maakt het namelijk erger.” 

Goed initiatief

Secretaris-generaal Erik Akerboom van Defensie, die het voorwoord schreef en van Zalm het eerste exemplaar van de brochure kreeg (foto): “Samen zijn wij verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Helaas komt bij Defensie, net als bij andere bedrijven, pesten voor. Juist in onze organisatie, waar we op elkaar moeten kunnen rekenen, moeten we dit aanpakken. Leidinggevenden kunnen hierin het verschil maken. Deze brochure is daarom een goed initiatief."

Je kunt de brochure downloaden op intranet. Ga hiervoor naar intranet > CDC  > actueel > nieuws > artikel:  Secretaris-generaal: pesten samen aanpakken! 

lijn

Swingen op de Nationale Taptoe

Genieten van moderne muziek? Ga dan naar de Nationale Taptoe, van 24 tot en met 27 september in Ahoy in Rotterdam. Onder het motto Drums of Liberation treden verschillende nationale en internationale defensieorkesten op en artiesten als drummer Caesar Zuiderwijk van de rockband Golden Earring. 

De Nationale Taptoe, 61ste editie, staat dit jaar in het teken van bevrijding en vrijheid. Ook het tweehonderdjarig bestaan van de dapperheidsonderscheiding Militaire Willems-Orde krijgt muzikale aandacht. De landen die Nederland in 1945 hebben bevrijd, vaardigen allemaal orkesten naar Rotterdam af. Uit Polen komt de Representative Band of the Polish Borderguard, uit Canada de Delta Police Pipe Band en uit de Verenigde Staten mogelijk de United States Marine Corps Band.

Naast muzikale optredens zijn er spectaculaire demonstraties door onder anderen mariniers. Meer informatie op www.nationaletaptoe.nl. Via dezelfde website zijn kaarten te bestellen. Medewerkers van Defensie betalen per kaartje € 10 (plus € 2,50 administratiekosten per bestelling). Bestellen via de knop ‘Actie Defensie’ en met actiecode NT2015DEF. Deze aanbieding geldt niet voor de veteraneneditie op 24 september.