Tekst Tekst: Jack Oosthoek
Foto sergeant Hille Hillinga (MCD)

Bronbeek herdenkt Koreaveteranen

Foto boven: Militairen van het Regiment van Heutsz tijdens het dodenappèl.

De veteranen Herman van der Leelie (84) en Jérôme Petit (87) hebben vorige eeuw in Korea met het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) tegen Noord-Korea gevochten. Twee veteranen met elk een eigen verhaal. Pijler sprak ze tijdens de herdenking van de gesneuvelden van het NDVN op het terrein van het tehuis voor oud-militairen Bronbeek.

Indië- en Koreaveteranen in afwachting van de ceremonies

“De jaren bij het NDVN hebben nog steeds een enorme impact op mijn leven”

Van der Leelie en Petit. De één raakt geëmotioneerd als hij aan de strijd in Korea terugdenkt; de ander blijft ogenschijnlijk stoïcijns. Van der Leelie dient anderhalf jaar bij het NDVN, dat administratief was ingedeeld bij het Regiment van Heutsz. Veel van zijn strijdmakkers sneuvelen zo voor zijn ogen. Zelf wordt hij ‘slechts’ door een granaatscherf in de arm getroffen. “Ik was een geluksvogel.” 

35 graden onder nul

De omstandigheden in Korea waren niet alleen vanwege de voortdurende gevechten loodzwaar, vertelt Van der Leelie. In de winter sneeuwstormen en temperaturen van wel 35 graden onder nul; in de zomer bakken regen en enkelhoge modder. “Maar”, relativeert hij, ”ik was wel wat gewend omdat ik in de Tweede Wereldoorlog drie en een half jaar in een concentratiekamp heb gezeten. Dat neemt niet weg dat ik Korea nooit meer vergeet. De jaren bij het NDVN hebben nog steeds een enorme impact op mijn leven.”

Tijdens de herdenkingen legden veteranen kransen.

“Ik schaam me er niet voor te zeggen dat ik in Korea heel bang ben geweest”

Heel bang

De 87-jarige Jérôme Petit blijft onverschillig als Korea ter sprake komt. Hij meldt zich in 1950 bij het Nederlands Detachement Verenigde Naties en ligt vaak onder vuur. Veel vaker dan tijdens de politionele acties waaraan hij daarvoor deelneemt. “Ik schaam me er niet voor te zeggen dat ik in Korea heel bang ben geweest. Maar ik heb nooit spijt van mijn Koreatijd gehad. Wie a zegt moet ook b zeggen. Geen gezeur verder.”

In 1951 keert Petit in ons land terug om in 1954 dienst te nemen bij de Troepenmacht Nieuw Guinea. In de periode 1960-1962 gaat hij zelfs ‘op herhaling’. Op 1 juli 1983 is het einde verhaal en zwaait Petit af als kapitein. Over zijn militaire verleden praat hij sindsdien niet meer. Het boek is gesloten, laat hij nadrukkelijk weten.

Na afloop van de plechtigheden sprak koning Willem Alexander met verschillende oudgedienden.
x

Indrukwekkende ceremonie

Het is een indrukwekkende ceremonie. In bijzijn van koning Willem Alexander worden tijdens een speciale herdenking bij Bronbeek de namen van de 122 gesneuvelde militairen van het Nederlands Detachement Verenigde Naties opgenoemd, en van de vier NDVN-militairen die in Korea vermist raakten. Het dodenappel wordt voorafgegaan door herdenkingen die voor de veteranen eveneens belangrijk zijn. Dit zijn de opheffing, 65 jaar geleden, van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), en de oprichting, eveneens 65 jaar terug, van het Regiment van Heutsz waarin de tradities van het KNIL voortleven. Maar ook: de ‘geboorte’, 65 jaar geleden, van het Nederlands Detachement Verenigde Naties. 

x
x

Wat is het NDVN?

Op 25 juni 1950 valt Noord-Korea onverwachts Zuid-Korea binnen en verovert een groot deel van dat land. Al snel nemen de Verenigde Naties een resolutie aan om Zuid-Korea militair bij te staan. Aan de door de Amerikanen geleidde VN-troepenmacht (zestien landen) neemt Nederland deel met een bataljon infanterie, het Nederlands Detachement Verenigde Naties. Dat raakt betrokken bij een hevige grondoorlog die miljoenen burgers en militairen het leven kost. In 1953 komen de partijen een wapenstilstand overeen, een jaar later keert het NDVN in Nederland terug. Aan de strijd in Korea doen ruim 4.700 Nederlandse militairen mee. Bron: Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

x