Tekst eerste luitenant Wouter Helders

Studenten nemen DBBO onder loep

Vijf studenten van de Haagse Hoge School jouw organisatie onder de loep laten nemen? Niet elke instantie zou het aandurven. De Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie (DBBO) wel. In ‘Project 11’ stond de DBBO-poort acht weken lang open voor deze toekomstige managers. En met resultaat. 

Majoor Sjef van Goch, hoofd Operationele Zaken van de afdeling Operaties van de DBBO, begeleidde de studenten. In vijf vragen beantwoordt de luchtmachtofficier onder meer waarom de samenwerking er kwam en hoe het project een succes werd. 

Wat hield ‘project 11’ in?

“’Project 11’ is de naam van een module uit de leergang Applied Sciences - Safety & Security Management Studies aan de Haagse Hoge School. Die stoomt internationale studenten klaar voor onder meer adviesfuncties binnen het hogere management. In het project gingen ze na hoe wij een brug met onze ‘klanten’ kunnen slaan. Dat zijn de eenheden, Defensielocaties en -objecten in het land.“

Waarom sloegen de DBBO en de Haagse Hoge School de handen ineen?

“Het voordeel voor ons was dat mensen die geen voorkennis over ons hadden, met een ongekleurde blik naar de DBBO keken. En ook belangrijk: studenten denken out of the box. Op hun beurt deden zij praktijkervaring op, in hun rol van toekomstige consultant veiligheids- en beveiligingsvraagstukken. Ze beten hun tanden stuk op onderzoeksvragen, maakten analyses en bedachten oplossingen. Op die manier kregen ze het juiste ‘gevoel’ bij wat er bij ons op de werkvloer gebeurt.”

“Velen weten niet dat DBBO’ers ‘interventies’ uitvoeren en patrouilles lopen”

Wat was het resultaat?

“Het onderzoek leidde tot een verrassende conclusie: met de naamsbekendheid van de DBBO zit het wel goed, maar het personeel van Defensie weet onvoldoende wat het bewakingspersoneel nog meer doet dan alleen bewaken aan de poort. Dat was een eye opener. Veel mensen weten niet dat DBBO’ers ‘interventies’ uitvoeren en patrouilles lopen. En dat ze achter de schermen met de onderdelen samenwerken om de ‘fysieke’ beveiliging van Defensie verder te verbeteren. Om de bekendheid van ons werk te vergroten, hebben we op de Frederikkazerne in Den Haag, ‘epicentrum’ van 'project 11', demonstraties gehouden voor iedereen die daar werkt. In de toekomst willen we dit vaker doen, mogelijk ook op andere plekken. Ook hebben we een filmpje gemaakt om mensen meer beeld bij het DBBO-werk te geven.” 

De toekomstige veiligheidsmanagers van de Haagse Hoge School discussieerden en analyseerden heel wat af. Volgens Frits van Balveren, coördinator bij HHS, is in de toekomst nog veel meer mogelijk. “Ik werk ook al samen met onder meer de NAVO-school in Oberammergau en het George C. Marshall Center in Garmisch Partenkirchen. Zodoende weet ik dat Defensie veel aspecten herbergt die voor de HHS waardevol zijn. Omgekeerd treedt het effect op dat Nederlandse studenten kiezen voor een loopbaan bij Defensie.”

Wat vond je het leukste en het moeilijkste aan het project?

“Te zien hoe de studenten met elkaar discussieerden en problemen oplosten. Het moeilijkste was om inzicht te geven in het DBBO-werk, zonder ‘gevoelige’ gegevens prijs te geven. Het is immers niet de bedoeling dat onze mensen té veel over ons werk vertellen. Achteraf kan ik zeggen dat alles tot tevredenheid van alle partijen is verlopen.”

Is dit experiment voor herhaling vatbaar?

“Ja. De studenten vonden 'Project 11' leerzaam, de DBBO trekt er lessen uit. Er zijn afspraken met de Haagse Hogeschool gemaakt om dit vaker te doen. Elk jaar een project.”