Foto archief MCD en BIMS

“Militairen en topsport horen bij elkaar”

Militairen leveren ook op sportgebied topprestaties en het BIMS heeft zijn oog laten vallen op andere sportactiviteiten. Het hoofd van het BIMS, luitenant-kolonel Ruben Driever, legt uit wat de nieuwe doelen zijn. 

Driever windt er geen doekjes om. De militaire sport acteert na het opheffen van DefensieTopsportselectie niet meer op Olympisch niveau. Maar de militaire sporters presteren nog steeds goed. Zo werd bokser soldaat 1 Peter Mullenberg in 2014 tot militair wereldkampioen gekroond en de nationale militaire pistoolschietequipe pakte de Nederlandse titel. En zo zijn er meer voorbeelden.     

“Voor het BIMS is elke sporter belangrijk”

Voor de eer

Driever: “De Defensiesporters halen elk jaar met een bescheiden budget een maximaal rendement. Ze betalen hun uitrusting grotendeels zelf en krijgen bij internationale wedstrijden en toernooien alleen hun reis vergoed. Ze ontvangen geen compensatie voor kleine uurtjes en weekeinden waarin ze aan sportevenementen meedoen. Maar militaire sporters doen het dan ook voor de eer.”

Peter Mullenberg wordt feestelijk onthaald op Schiphol.

“De Defensiesporters halen met een bescheiden budget een maximaal rendement”

WK Golf

Het ‘bondsbureau’ BIMS rendeert dus nog steeds. Zo organiseert dat elk jaar namens de internationale militaire sportorganisatie Conseil International du Sport Militaire (CISM) maar liefst vijf internationale militaire kampioenschappen en eens in de twee jaar een militair wereldkampioenschap. Zoals in 2016 het WK Golf. Daar komt de organisatie van de nationale militaire kampioenschappen bij.     

Nieuwe doelen

Het BIMS werkt echter ook koortsachtig aan nieuwe projecten, zoals sportploegen voor mindervalide militairen. Met als ‘boegbeelden’ powerlifter Tonino Norden en Europees kampioen indoor roeien Edwin Vermetten. De laatste is tevens lid van de paralympische selectie van de sportkoepel NOC*NSF. Driever: “Tonino en Edwin bewijzen dat het na een zware verwonding mogelijk is om nieuwe doelen te stellen. Zij denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het BIMS steunt ze daarbij.”    

In zijn werk als hoofd BIMS onderhoudt Driever veel internationale contacten.

Veertien medailles

Samen met de militaire sportorganisaties van andere landen probeert het BIMS sport voor mindervalide militairen ook internationaal te stimuleren door wedstrijden te organiseren. Zo werden in 2014 in Londen voor het eerst de Invictus Games gehouden. De 23 gehandicapte Nederlandse militairen die daaraan meededen, pakten veertien medailles. Een fraaie prestatie, vindt Driever. Hij benadrukt overigens dat “voor het BIMS iedere sporter belangrijk is.”     

Meer handen

Het BIMS koestert meer ambities. Zo hoopt Driever meer steun van de krijgsmachtdelen te krijgen om sportevenementen te organiseren. Ook zou hij het prettig vinden als de sportbureaus van de krijgsmachtdelen het personeel meer stimuleren te sporten en mee te doen aan kampioenschappen. Waren ze daarin vroeger dé spil, door personele bezuinigingen is het accent van hun werk verschoven naar fysieke en mentale training van militairen die op oefening en missie gaan. Een ontwikkeling die Driever overigens logisch vindt. Maar als het aan hem ligt, krijgt het BIMS toch meer ‘handen’. De sportoverste is er veel aan gelegen om sport voor militairen (nog) verder te professionaliseren. “Militairen en (top)sport horen bij elkaar.”    

Driever tijdens de Invictus Games in Londen met de Britse prins Harry.