CDC-hulde voor Marcel Jordaan

Marcel Jordaan van het Financieel Administratie en Beheer Kantoor (FABK) heeft begin deze maand uit handen van commandant Leonard Kok de legpenning van het CDC gekregen.

Jordaan ontving het eerbewijs omdat hij zich naast zijn dagelijkse werk al jaren op een bijzondere manier voor het CDC en de rest van de Defensieorganisatie inspant. Zo heeft hij zich verdienstelijk gemaakt bij veel ceremonies en activiteiten, zoals de dodenwacht bij staatsbegrafenissen, de jaarlijkse Veteranendag, de uitreiking van de Militaire Willems Orde.

Ook heeft Jordaan het Kabinet van de commandant CDC regelmatig ondersteund bij ceremonies als commando-overdrachten, de uitreiking van de MH 17-herdenkingspenning en van gouden medailles. “Zijn kennis en ervaring van het protocol zijn daarbij van grote waarde. Marcel is een unieke vertolker van de CDC-waarden als het gaat om ondersteuning, vakmanschap en samenwerking. Hij is een voorbeeld voor andere CDC’ers”, aldus het CDC.

Bekijk de video op de Facebookpagina van het CDC.

lijn

Grebbeberg Masters komt er weer aan

De Grebbeberg in Rhenen is op donderdag 2 juli het decor voor de derde editie van de Grebbeberg Masters. Aan dit fiets- en loopevenement met en voor gewond geraakte militairen, kan al het personeel van Defensie meedoen. Vorig jaar trok de Grebbeberg Masters 1700 deelnemers, onder wie gewonde (ex-) militairen.

De sporters kiezen uit een loopronde van 3 kilometer of een fietsrondrit van 35 kilometer. De lopers rennen in teamverband een estafette (zes personen), waarbij per team steeds één loper op het parcours is. Ze kunnen gedurende het evenement meerdere rondes afleggen.

Atb-route
Een fietsteam bestaat uit zes fietsers (met eigen racefiets of atb) die in een prestatietocht (meerdere keren) een parcours van 35 kilometer afleggen. Voor mountainbikers is op een deel van het parcours een atb-route uitgezet.

Goed doel
De deelnemers aan de Grebbeberg Masters lopen of fietsen voor een goed Defensiedoel. Dit jaar staan de Stichting Hulphond en de ontmoetingscentra voor veteranen centraal. Een financiële bijdrage is echter niet verplicht. De deelnemers mogen zelf bepalen of ze een donatie doen. In 2014 bracht de Grebbeberg Masters € 28.000 in het laatje.

Inschrijven

Inschrijven voor de Grebbeberg Masters kan tot 13 juni (alleen) via intranet.

Ga naar: > sportevenementen.mindef.nl > Evenementen > Overige Sportevenementen > Grebbeberg Masters.

lijn

Eerste diploma’s nieuwe masteropleiding uitgereikt

V.l.n.r. Cornelis Garos (burger; CLAS), kapitein Harmen Hovestad (CLAS), kapitein Ronald Gabriels (CLAS), commodore Frans Osinga (hoogleraar militair operationele wetenschappen), secretaris-generaal Akerboom, majoor Martijn Maathuis (CLAS), luitenant-kolonel Hermanus Hendriks (CLSK) en brigadegeneraal Paul Ducheine (hoogleraar cyberoperaties). Foto sergeant 1 Eva Klijn (MCD).

Vier militairen en een burgerfunctionaris hebben begin juni als eersten het diploma gekregen van de nieuwe, erkende masteropleiding Military Strategic Studies. Die wordt aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie gegeven en bestaat sinds twee jaar.

De vijf ontvingen hun diploma op de Koninklijke Militaire Academie uit handen van secretaris-generaal Erik Akerboom. Hij opende de opleiding in 2013. De studenten verdiepten zich in onderwerpen als de relatie tussen politiek en de vele soorten militaire macht, het gebruik van terreur door kleine, niet-statelijke groepen, cyber- en nucleaire dreigingen. Ze studeerden af in de studierichtingen War Studies, Intelligence & Security en Military Management and Logistics.

In 2012 werd de opleiding Military Strategic Studies positief ‘getoetst’ door een internationaal visitatiepanel van de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Dat betekent dat het stichtingbestuur van de Faculteit Militaire Wetenschappen erkende wetenschappelijke master degrees aan de geslaagden kan verlenen.

Op dit moment wordt de opleiding gevolgd door tachtig burger- en militaire studenten. In september komen er 45 bij.