Rubriek jouw foto

Een mooie foto genomen? Stuur die dan naar de Pijler en misschien komt hij in de rubriek Jouw foto. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie (MCD), Keesnan Dogger, voorziet de foto van commentaar en geeft tips en trucs. Je bijdrage moet voor 24 juni bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs van het CDC. 

Deze maand een foto van cateringmedewerkster Sandra Prins van Paresto in Den Helder. Zij maakte hem tijdens het nationaal militair kampioenschap Basketball in de marinestad, onder de titel ’Marine tegen de luchtmacht, maar de marine vliegt’. Door afwezigheid van Dogger komt het commentaar opnieuw van sergeant 1 Joyce Rutjes van het Mediacentrum Defensie.

Dezelfde kant

Joyce vindt het een prachtige plaat die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Zoals voor de aankondiging van een basketbalevenement en de omslag van een sportblad. Sandra heeft haar standpunt goed gekozen en alles staat erop: de spelers van beide teams, de bal, de basket, de scheidsrechters en het publiek. “En zij kijken ook nog eens allemaal dezelfde kant op, naar hét moment”, weet Joyce. 

Knap gedaan

Ook is de foto volgens haar precies op het goede moment genomen. De spanning valt af te lezen van het gezicht van de ‘hoofdrolspeler’. ‘Gaat hij scoren?’ Goed is ook dat het onderwerp niet helemaal in het midden van de foto ‘hangt’. “Zo creëer je een mooi verdeeld beeld dat niet saai of te symmetrisch is, maar nog steeds duidelijkheid geeft wie de ‘hoofdrolspeler’ is. Knap gedaan”, aldus Joyce. 

Donkere partijen

Volgens haar is er ook een minpunt, waar ze in het verleden als indoor sportfotograaf zelf ook mee worstelde: in bijna alle sportzalen is de verlichting slecht en lelijk. “Dat zie je in de foto terug in de donkere partijen die te donker worden, zoals het publiek en het plafond”, legt ze uit. “Misschien is ‘in flitsen’ de volgende keer een optie? Of kies een klein diafragmagetal en een wat langzamere sluitertijd. Verder kan ik alleen maar zeggen dat Sandra trots mag zijn op zo’n plaat. Ga vooral zo door.”