Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 03

“Spannend om zo dicht op de muziek te zitten”

Tekst Jack Oosthoek
Foto Evert Jan Daniëls (ANP)

Nacht van de Militaire Muziek klinkend succes

Files op de toevoerwegen naar het museum. Horecapersoneel en parkeerwachters die door de onverwacht grote interesse overuren maken. Honderden positieve reacties na afloop van het festival. Wat voor bewijs moet er nog meer op tafel komen om de Nacht van de Militaire Muziek een klinkend succes te noemen? Organisator Ron Geurts van het Impresariaat Militaire Muziek blikt terug. 

Nacht mil. muziek

Geurts kan het succes daags na ‘de Nacht’ nog steeds moeilijk bevatten. “Uniek om allemaal mee te maken”, zegt hij. “De mensen vonden het heel spannend om zo dicht op de muziek te zitten.”

Precies zoals de bedoeling was, scharrelden de bezoekers net als bij het North Sea Jazzfestival op hun gemakje van podium naar podium, 8 in totaal. Niemand wilde wat missen van de muziek van de 30 militaire ensembles en de in totaal 200 militaire muzikanten.

Ook de formule met klassieke en moderne muziek in 1 gebouw is aangeslagen. De akoestiek in het fonkelnieuwe Nationaal Militair Museum mag er volgens Geurts eveneens wezen. ”Hoewel er 4 of 5 concerten tegelijkertijd waren, was er nauwelijks ‘overspraak’ (de mate waarin een signaal uit het ene kanaal het andere beïnvloedt; red.)”, vertelt hij. “Ja, de ‘dienstregeling’ klopte. “Alle ‘treinen’ reden op tijd.” 

“Precies zoals het hoort, was iedereen tijdens een klassieke uitvoering muisstil”

Muisstil

Dat komt ook door het gedrag van het publiek dat de concertcode goed leek te kennen. “Precies zoals het hoort, was iedereen tijdens een klassieke uitvoering muisstil en liep vrijwel niemand even snel voor het podium langs. Bij popmuziek mag dit wel, wat dan ook gebeurde”, vertelt de hoofdorganisator.

Minpuntjes, ze zijn er vanzelfsprekend ook. Door de overweldigende belangstelling - 1700 in plaats van de verwachtte 1200 bezoekers - ontstaan (lange) files op de toevoerwegen naar het museum. Voor zover Geurts kan beoordelen, mocht dat de pret nauwelijks drukken. Ook niet bij de vrijwilligers van het museum en het cateringpersoneel. “Iedereen heeft veel van de 1ste Nacht van de Militaire Muziek geleerd. Met onze ervaringen kunnen we de organisatie van het festival volgend jaar verbeteren”, vertelt Geurts. 

“Dit is een nieuwe loot aan de stam van de militaire muziek”

Nieuwe loot

Na 14 maart gaat het feest nog even door, omdat het Impresariaat Militaire Muziek onder meer via social media een lawine van (positieve) reacties ontvangt. Geurts: “De mensen schrijven dat ze het prachtig vinden om aanwezig te zijn geweest bij een muziekevenement dat ze nog nooit hebben meegemaakt. Of ‘de Nacht’ een concurrent van de Nationale Taptoe is? Nee, het is een nieuwe loot aan de stam van de militaire muziek.”

Het is duidelijk, het Impresariaat heeft met ‘de Nacht’ de juiste snaar geraakt. De deelnemende muzikanten staan volgens Geurts te trappelen om in 2016 opnieuw een innovatief optreden te verzorgen. Op 19 maart krijgen ze daarvoor de kans.

Bekijk hier de video.