Eerste NLDA-boekenborrel

boekenborrel

Jaarlijks publiceren de onderzoeksinstellingen van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) tientallen proefschriften, boeken en wetenschappelijke artikelen over militaire wetenschappen. Tijdens de eerste editie van de NLDA-boekenborrel op 30 maart presenteerden 15 onderzoekers hun wetenschappelijke inzichten.

De Defensie-onderzoekers van de Faculteit Militaire Wetenschappen (FWM) en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) hebben onderwerpen onderzocht als de Slag bij Waterloo, de optimale inzet van militaire systemen en hoe er rondom militaire missies beslissingen worden genomen. Relevante onderwerpen volgens commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp die de boekenborrel op het Plein Kalvermarkt Complex in Den Haag opende. “De wetenschap vormt het fundament van ons werk, zowel technologisch als conceptueel”, stelde hij. “De basis voor het werk van een militair ligt niet alleen in het veld, maar vooral ook in de schoolbanken.”

Middendorp vindt het niet meer dan logisch dat we het verleden bestuderen om daar lessen uit te trekken voor toekomstige conflicten en missies. “Die moeten we borgen in onze doctrines en trainingen. Alleen zo valt te voorkomen dat we de wielen iedere keer opnieuw uitvinden. Dat kunnen we ons ook niet veroorloven, want dat kan mensenlevens kosten."

Het publiek bestond uit commandanten, directeuren en beleidsmedewerkers van Defensie. Ook directies van onderzoeksinstituten als TNO en Thales, bestuurders van civiele universiteiten en onderzoekers en hoogleraren van de NLDA-onderzoeksinstellingen waren gekomen. De wetenschappelijke uitgaven van Defensie waren te bekijken en te koop op de boekenmarkt. Foto’s: Louis Meulstee

boekenborrel
CDC generaal Middendorp opende het boekenbal.
lijn

Fotowedstrijd om VN-resolutie te herdenken

De hoofddirectie Personeel houdt een fotowedstrijd om de aandacht te vestigen op Resolutie 1325 van de Verenigde Naties. Die bestaat dit jaar 15 jaar en gaat over vrouwen die volgens de VN steeds vaker het slachtoffer van geweld worden, zoals verkrachting. Maar ook over hoe zij kunnen meehelpen om conflicten te voorkomen door bijvoorbeeld als bemiddelaar op te treden. 

Aan de wedstrijd kan elke Defensie-medewerker meedoen. Opdracht: breng het gedachtegoed van resolutie 1325 in beeld. Je foto mag overal gemaakt zijn, tijdens een uitzending of gewoon in Nederland.

Je kunt speciaal voor de wedstrijd een foto nemen of er 1 insturen die je ooit gemaakt hebt. Je mag geen inzending gebruiken die in de archieven van Defensie voorkomt. Vermeld waar en wanneer je foto is gemaakt en waarom jij vindt dat die resolutie 1325 goed symboliseert.

Meedoen? Vul het deelnameformulier op intranet in. Je foto moet voor uiterlijk 15 september binnen zijn. Een vakjury neemt alle inzendingen onder de loep. De hoofdprijs is een camera van het type GoPro Hero4 Silver Adventure Edition. Meer informatie op intranet, type resolutie 1325 in. Email: fotowedstrijd.defensie.1325@mindef.nl.