09

Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 03

Jouw foto

Rubriek jouw foto

Een mooie foto gemaakt? Stuur die dan naar de Pijler en misschien komt hij in de rubriek Jouw foto. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie (MCD), Keesnan Dogger, voorziet de foto van commentaar en geeft tips en trucs. Je bijdrage moet voor 22 mei bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs van het CDC. 

Door afwezigheid van Keesnan Dogger, geeft fotograaf sergeant 1 Joyce Rutjes van het MCD dit keer commentaar. De foto toont het gebouw van het Internationale Strafhof dat op het terrein van de voormalige Alexanderkazerne in Den Haag in aanbouw is. Hij is gemaakt door Marianne Ykema-Veerman van het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid (CEAG). “Een aparte foto; mooie keuze om dit bijzondere gebouw op de plaat te zetten”, oordeelt Joyce. 

Pluspunten

Volgens Joyce heeft Marianne de foto op een juist tijdstip genomen, wat de belichting ten goede is gekomen. Verder herbergt hij goede mogelijkheden voor contrastverschillen en toont hij speelse lijnen. Stuk voor stuk pluspunten, stelt Joyce. 

Storend

Er zijn echter ook minder sterke punten. Zo is het beeld van de foto erg rommelig, vindt ze. “Alles wat op de voorgrond gebeurt, leidt af van het onderwerp. Er zijn auto’s, een verkeersbord, bakens op de weg en de bult zand, al is die niet het vervelendste om naar te kijken. Nee, daardoor lijkt het juist alsof het gebouw uit de grond oprijst, wat er spannend uitziet. Maar het hek om het terrein, dat is echt storend”, aldus Joyce. 

tips

Tips

Verder had de MCD-fotografe zelf voor een ander standpunt gekozen. Zij was bijvoorbeeld bovenop de zandbult gaan staan. Verder had ze een iets donkerder lucht gewild, dat had het gebouw kracht geven. “Het is geen kleurrijk gebouw en dat mag best gezien worden”, vindt ze.

Nog een tip van Joyce: loop eerst een rondje om je onderwerp en bestudeer het. “Soms blijkt een ander standpunt behoorlijk verrassend te zijn en kan je daar je creativiteit mee ‘voeden’”, legt ze uit. “De voorbeeldfoto laat zien wat er gebeurt als je een ander standpunt inneemt en je de lucht donkerder maakt.”