Tekst Jack Oosthoek
Foto Ron Geurts

Binnenkort in het ‘defensietheater’

x
Foto boven: 2 leden van de Luchtmachtkapel in een saxofoonbattle, een ‘wedstrijdje’ waarin ze het als het ware tegen elkaar opnemen.

Als het een beetje meezit, dreunt het Nationaal Militair Museum op 14 maart op een prettige manier op zijn grondvesten. Het nieuwe museum is die avond het podium voor de Nacht van de Militaire Muziek, een voor defensiebegrippen ongekend groot evenement. 

De Nacht van de Militaire Muziek is geïnspireerd op On the Air Night, een muziekfestival dat de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht enkele jaren geleden in Amersfoort hield. In een turbulente avond speelden op 3 podia 12 ensembles klassieke en populaire nummers. Deze creatieve aanpak sloeg behoorlijk aan. Ron Geurts, pr-man van het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht (IMMK), weet het nog goed. “Het was de alles is anders show. De mensen klommen van enthousiasme bijna op de banken.” 

x
x

XL-variant

Toen Geurts het nieuwe Nationaal Militair Museum voor het eerst bezocht, wist hij het al snel: ‘YES! Hier houden we een nieuwe versie van On the Air Night’. Samen met opperwachtmeester Gerard Krom begon hij met organiseren. “De Nacht van de Militaire Muziek wordt een XL-variant van On the Air Night”, vertelt hij.

Op maar liefst 8 podia treden 30 militaire ensembles van alle krijgsmachtdelen op, ruim 200 musici. Elk podium kent een thema. Marsmuziek, big bandmuziek, klassiek, kleinkunst, brass, jamsessie, dansmuziek; aan variatie geen gebrek. Het publiek kan zelf ook wat doen. Zo kun je in een workshop onder leiding van Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers de basisbeginselen van de trommelkunst leren. 

North Sea Jazzfestival

Geurts: “Het is de bedoeling dat de mensen van podium naar podium wandelen, eventueel met een drankje in de hand. Als je een nummer mooi vindt, luister je gewoon. Genoeg? Dan ga je net als op het North Sea Jazz Festival naar een ander podium.”

x
Muzikale acrobatiek. 2 leden van de Luchtmachtkapel spelen, heel getruct, op elkaars klarinet.
x

Nieuw ten opzichte van On the Air Night is dat presentatrices interview(tje)s met gasten en muzikanten afnemen. Ook is er de mogelijkheid te grasduinen op een CD-markt. “Het festival is behalve gevarieerd ook levendig”, zegt Geurts, die op circa 1500 bezoekers gokt. Doelgroep: muziekliefhebbers, geïnteresseerden in Defensie en bewoners van de regio van het Militair Museum. “Iedereen is welkom, simpelweg omdat het een evenement voor een breed publiek is”, zegt Geurts.

Volgens hem is de Nacht van de Militaire Muziek een interessant nieuw communicatiemiddel voor Defensie. “Het zou mooi zijn als het publiek na afloop dolenthousiast naar huis gaat.” 

“Het is de bedoelding dat de mensen van podium naar podium wandelen”

x
x

Waarom in het NMM?

De Nacht van de Militaire Muziek is in het Nationaal Militair Museum (NMM) vanwege de centrale ligging en de vele ruimtes. Daarnaast is de link met het militaire bedrijf er tastbaar, precies wat de organisatie wil. Geurts: “Muziek is onverbrekelijk met de krijgsmacht verbonden. Denk aan het ceremonieel. Bovendien helpen militaire orkesten mee om de band tussen krijgsmacht en publiek te verstevigen. We hopen dat dit in de Nacht van de Militaire Muziek gebeurt.”

x
spacer2

Tijden en kaarten

De Nacht van de Militaire Muziek begint om 18.30 uur en eindigt om 23.30 uur. “Maar als het gezellig is, gaan we misschien langer door”, zegt Geurts. Meer informatie, ook over kaarten en prijzen, bij het Nationaal Militair Museum via www.nmm.nl

“De Nacht van de Militaire Muziek wordt een XL-variant van On the Air Night”

x
De Luchtmachtkapel kreeg tijdens On the Air Night het publiek op de banken.
x

Persoonlijke top 5

Volgens Ron Geurts is er in de Nacht van de Militaire Muziek ‘heel veel moois te beleven’. De vraag waar je volgens hem vooral moet gaan luisteren, vindt hij moeilijk te beantwoorden. Geurts wil geen enkel orkest of ensemble te kort doen. Toch heeft ook hij zijn voorkeuren. De persoonlijke top 5 van Geurts:

  1. De Proloog ofwel openingsfanfare door diverse militaire koperblazers onder de naam Grande Toccata. “Ik ben trombonist en houd van ensemblewerk met een genre dat uit de renaissance stamt. Dat is in dit geval zo.”
  2. Salsamuziek door de Big Band van de Luchtmacht. “Ik ben liefhebber van latin en vind Big Band salsa enerverend, omdat daarin allerlei muziekstijlen bij elkaar komen.”
  3. ‘Schoolconcert’ door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers die soms op scholen optreedt. “Het is belangrijk om de jeugd te betrekken bij blaasmuziek. Ook in de toekomst heeft Defensie militaire muzikanten nodig.”
  4. Het saxofoonorkest Deep Purple. “Leuke samenwerking tussen saxofonisten uit diverse orkesten.”
  5. Workshop trommelen door Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. “Dit ensemble herbergt de oudste militaire muziektradities. Als je denkt dat je kunt roffelen moet je hier komen luisteren, zij beheersen de kunst tot in de details.”