Rubriek jouw foto

Een mooie foto gemaakt? Stuur die dan naar de Pijler en misschien komt hij in de rubriek Jouw foto. Hoofd Foto Keesnan Dogger van het Mediacentrum Defensie (MCD) voorziet de foto van commentaar en geeft tips en trucs. Je bijdrage moet voor 27 maart bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs van het CDC. 

Deze keer de inzending van eerste luitenant Jeroen van der Loo. De anesthesie-verpleegkundige van het Instituut Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR) maakte de foto tijdens zijn plaatsing in het Duitse hospitaal in Mazar-e-Sharif, Afghanistan. Collega’s van Van der Loo brengen een Afghaans jongetje onder narcose voor een operatie aan een brandwond. “Vooral de concentratie van het team vind ik erg sprekend en ik hoop natuurlijk dat u als beoordelaar dat ook vindt”, schrijft Van der Loo. 

Fraai standpunt

Goed nieuws voor Van der Loo: Keesnan Dogger vindt de foto ‘erg goed’. Hij is volgens hem uitstekend te gebruiken voor een presentatie of in een brochure. Het is ook een creatieve foto, vindt Dogger. “De fotograaf heeft een fraai, laag standpunt gekozen. Het lijkt alsof je zelf bij de operatie bent.” 

Onscherpe slangen

De compositie van de foto is in de ogen van Dogger ook sterk. De onscherpe slangen op de voorgrond creëren diepte. “En de focus ligt precies op de handeling die uitgevoerd wordt met het Afghaanse jongetje.”

Mooi detail

Ook inhoudelijk mag de foto er wezen, wat komt door de concentratie in de ogen van iedereen die erop staat, zegt Dogger. ‘Een mooi detail’ vindt hij de man die door het raam van de deur naar binnen kijkt. “Ik vind het alleen wel een beetje jammer dat het kindje niet zo duidelijk in beeld komt, terwijl hij toch hoofdonderwerp van de foto is.”

Reuze geslaagd

Daarnaast vindt Dogger de foto niet erg spannend, ondanks dat hij technisch goed is uitgevoerd. De oorzaak: een gebrek aan ‘spannend’ licht. “Tijdens een operatie is het licht fraaier, omdat er dan een grote lamp wordt gebruikt”, legt Dogger uit. “Die stond nu uit (zie bovenin; red.), waardoor de foto wat vlak verlicht is. Dat neemt niet weg dat ik deze inzending, zoals ik al zei, reuze geslaagd vind.”