Tekst Tekst: Evert Brouwer
Foto sergeant Hille Hillinga (MCD). Boven: de avond valt op de basis Inçerlik in Turkije. Op 26 januari viel het doek voor de Nederlandse Patriotmissie.

Parestomanager terug van Patriotmissie

“Cees is niet bezig met zijn werk, het is zijn passie.” Die uitspraak van de commandant van de intussen beëindigde Patriotmissie op de Turkse vliegbasis Inçirlik, kan adjudant Cees van Donkersgoed in zijn zak steken. Kolonel Niels Vredegoor was zeer te spreken over de cateringmanager van Paresto. “Van hoog tot laag, van operationele tot ondersteunende eenheden; iedereen sprak vol lof over deze bevlogen collega.”

Hij wordt er wat verlegen van op die druilerige woensdagmorgen op Inçirlik. Van Donkersgoed bakt het extraatje van de dag, de hamburgers. Want, zo vindt hij, er moet wat extra’s zijn voor de mannen en vrouwen op missie in het buitenland. “Als zij tevreden zijn heb ik het naar mijn zin.”

x
De Parestoman in hart en nieren Van Donkersgoed mag zijn ‘klanten’ graag op wat extra’s trakteren. “Soms verlaat ik de geeïgende paden.”

Nooit nee

Toen Van Donkersgoed aantrad bij de Patriotmissie (Ballistic Missile Defence Task Force), kwam hij naar eigen zeggen in een gespreid bedje terecht, strak getrokken door zijn voorgangers. Hij had al snel een hoge pet op van de medewerking vanuit Nederland. “Er werd vanuit de Fysieke Distributie van Paresto in Bathmen nooit nee gezegd als ik wat extra’s vroeg.” Dat bleek wel tijdens de vele feestdagen in de ‘tour of duty’ van Van Donkersgoed. “Dat had Cees geweldig georganiseerd: écht top voor iedereen die hier was”, zegt kolonel Vredegoor.

Turkse bakker

Als cateringmanager had Van Donkersgoed te maken met plaatselijke, veelal Turkse, leveranciers. “We hebben het ons voor het ontbijt en het avondeten makkelijk gemaakt. Dat namen we af van de Amerikanen die hier alle voorzieningen op de basis hadden. Het brood voor de lunch kochten we echter bij een Turkse bakker. Daarvoor stond de tolk mij terzijde.”

Buiten de poort

Servicegericht, dat was het eerste dat bij de ‘klanten’ van Van Donkersgoed opkwam als zijn naam viel. “Hij verzorgde elke zondag een brunch en had iedere dag iets extra’s. Dat hoefde niet, maar hij dééd het gewoon”, zegt kapitein van de marechaussee Dennis Muller.

De Parestoman in hart en nieren Van Donkersgoed beaamt dat hij dit inderdaad (heel) belangrijk vindt. “Het eten móet goed zijn. Daarvoor verlaat ik soms de geëigende paden. Als het maar geregeld wordt! Je kon op Inçerlik niet zeggen: ga maar lekker buiten de poort eten als het je niet bevalt. In principe was het verboden de basis te verlaten. Dit is ook precies de reden waarom cateringmanagers in de ‘groene’ organisatie zijn opgenomen.”

spacer2
x
x

Patriotmissie beëindigd

Na 2 jaar is op 26 januari een einde gekomen aan de Nederlandse Patriotmissie in Turkije. Begin februari keerde het laatste detachement met daarin Van Donkersgoed terug in Nederland.

x