Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 01

Supervet!

Tekst Jack Oosthoek
Foto boven: Hillinga tijdens een oefening.

CDC-fotograaf pakt prijs in Zilveren Camera

Toen sergeant Hille Hillinga van het Mediacentrum Defensie (MCD) eind januari hoorde dat hij een prijs in de Zilveren Camera had gewonnen, was hij even uit het veld geslagen. “Ik ben sprakeloos. Supervet”, stamelde hij in zijn onderkomen op de vliegbasis Incerlik in Turkije. Daar maakte Hillinga op dat moment een reportage over de beeïndiging van de Nederlandse Patriotmissie. 

De Zilveren Camera is een jaarlijkse wedstrijd van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten met als inzet: wat is de beste persfoto van het afgelopen jaar? Hillinga won in de categorie Binnenlands Nieuws. Zijn foto’s tonen de aankomst in Eindhoven van de stoffelijke resten van de slachtoffers van de ramp met de MH17 van Malaysia Airlines in de Oekraïne.

Hillinga was in zijn categorie met 2 andere fotografen genomineerd. Dat vond hij op zichzelf al een prijs, maar de waardering die alle fotografen van de nabestaanden van de slachtoffers hebben gekregen, was misschien nog wel waardevoller, stelt hij. “Voor hen hebben we uiteindelijk de beelden gemaakt. Niet alleen ik, maar ook mijn collega's van het Mediacentrum Defensie.” 

Smeulende resten

Voor de Zilveren Camera (62ste editie) stuurden maar liefst 664 fotografen in totaal 5397 foto’s in voor zes categorieën, waaronder Binnenlands Nieuws. Na selectie door een vakjury bleven 42 beelden over. De Zilveren Camera ging naar Pierre Crom van het ANP die ook foto’s instuurde van de ramp met de MH 17 in de Oekraïne. In zijn geval van de smeulende resten van de verongelukte Boeing 777. Naast een winnaar ‘overal’, kent de Zilveren Camera een winnaar per categorie. Hillinga was er daar 1 van. 

Onheilspellende zandstorm

De landmachtmilitair won in december 2014 ook al een prijs. Dat was bij de door de Defensiekrant uitgeschreven Facebookverkiezing van de beste defensiefoto van het jaar. Hillinga’s opname van een onheilspellende zandstorm die op het Nederlandse kamp Castor in Mali afkomt, kreeg maar liefst 361 likes. Behalve de defensiemedia, publiceerden ook veel landelijke kranten de foto. 

Hille H.

De 29-jarige Hillinga werkt sinds 2006 voor Defensie, vanaf 2011 als fotograaf. Voor het Mediacentrum Defensie fotografeert hij onder meer voor defensie.nl, en de digitale bladen Defensiekrant, Alle Hens, Landmacht, de Vliegende Hollander, KMarMagazine, Materieelgezien en Pijler. 

Vertrouwen winnen

In zijn werk voor Defensie probeert Hillinga de ‘daadwerkelijke emotie van de stoer ogende, schijnbaar emotieloze militair’ vast te leggen. “Dat betekent dat je vertrouwen moet winnen en zorgen dat je in de ‘comfortzone’ van de groep komt waarmee je op pad bent. Dan zit je goed.”

Als oud-infanterist weet Hillinga volgens eigen zeggen goed hoe de defensieorganisatie werkt. Daardoor kan hij tijdens een oefening of missie de ‘klik’ altijd makkelijker maken, stelt hij. “Ik kan bepaalde situaties voor zijn en loop niet in de weg. ‘Klik’ me ergens aan en ik functioneer mee met de geolied draaiende machine.”

Bekijk hieronder de winnende foto’s van Hillinga en de video waarin hij via een Skypeverbinding met Nederland het goede nieuws te horen krijgt. Zie ook www.zilverencamera.nl.