Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 01

Jouw foto

Rubriek jouw foto

Een mooie foto gemaakt? Stuur die dan naar de Pijler en misschien komt hij in de rubriek Jouw foto. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie (MCD), Keesnan Dogger, voorziet de foto van commentaar en geeft tips en trucs. Je bijdrage moet voor 18 februari bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs van het CDC. 

Deze maand de inzending van sergeant-majoor Jeroen van den Brink. De locatiemanager van Paresto op de Generaal Spoorkazerne in Ermelo fotografeerde tijdens zijn huwelijksreis naar New York wolkenkrabbers in Manhattan. Als amateurfotograaf brengt Van den Brink het liefst architectuur in beeld. De strakke lijnen van veel gebouwen spreken hem tot de verbeelding. “In Amerika, vooral in New York, heb je die volop”, weet Van den Brink. “Daar kan ik als fotograaf heerlijk losgaan.” 

spacer2

En wat vindt Dogger? “Een mooie foto”, oordeelt hij. De pluspunten volgens hem:

  • leuk standpunt 
  • kikvorsperspectief 
  • strakke lijnen 
  • veel dieptewerking 
  • symmetrische compositie
spacer2

Dogger bespeurt ook een minpunt. Zo vindt hij het geen spannend onderwerp. “Als de gebouwen bijzonder waren, was de foto interessanter geweest. Verder is het lijnenspel in de foto zo sterk, dat ik me afvraag of de foto in zwart-wit nóg mooier is. Het is me om het even, maar dat kan ook mooi zijn”, zegt Dogger. 

x
spacer2
Tips

De tips van Dogger:

*Bekijk onderwerpen eens vanuit een verrassend perspectief. Ga op de grond liggen voor een ‘kikvorsperspectief’. Of zoek een hoog standpunt op en fotografeer naar beneden voor een ‘vogelperspectief’. De foto hieronder is vanuit het kikvorsperspectief gemaakt.

x

*Zoek, zoals op de foto hieronder, sterke, duidelijke lijnen op in het beeld en gebruik die in je compositie.

x