Tekst sergeant 1 Pieter van Geldere
Foto Jeroen Liebers

“Toonbeeld van prestaties van krijgsmacht”

Na twee jaar van bouwen en andere voorbereidingen was het op 13 december eindelijk feest. Die dag zwaaide in Soest de deur van het fonkelnieuwe Nationaal Militair Museum (NMM) voor het eerst open voor het publiek. Daags ervoor had koning Willem Alexander het futuristische pand in bijzijn van vele gasten officieel geopend. Onder hen minister Jeanine Hennis-Plasschaert. 

-
In het Nationaal Militair Museum zijn het voormalig Legermuseum uit Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum uit Soesterberg samengevoegd.

In het Nationaal Militair Museum zijn het voormalig Legermuseum uit Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum uit Soesterberg samengevoegd. Dat leverde een gewenste bezuiniging op, ondanks de bouwkosten van het nieuwe pand. Naast de vele stukken uit de collectie van de musea, heeft het NMM een aantal nieuwe exemplaren in bruikleen van particuliere verzamelaars.

Volgens minister Janine Hennis-Plasschaert is het NMM een toonbeeld van wat de krijgsmacht in het verleden heeft gepresteerd. De verhalen die het museum ‘vertelt’, moeten volgens haar voor een blijvende waakzaamheid zorgen. 

Ronkend filmpje

De opening, in de grote loods van het museum, was een kleurrijk schouwspel. Vier militairen droegen onder muzikale klanken een deel van het nieuwe logo naar de plaats van opening. In een ronkend filmpje introduceerde voormalig F-16 piloot Manja Blok de Koninklijke Luchtmacht en vertelde over haar operationele periode als gevechtsvlieger. Andere militairen deden hetzelfde voor Landmacht, Marine en Marechaussee.

Aansluitend liet de koning het laatste deel op het 3D-logo zakken, gevolgd door twee saluutschoten van antieke kanonnen. Het nieuwe Nationaal Militair Museum, gelegen in Park Vliegbasis Soesterberg, was open. Een indruk krijgen? Klik hier voor een virtuele rondgang.

-
Koning Willem-Alexander opende het nieuwe NMM. Links van hem directeur Paul van Vlijmen van Stichting Defensiemusea.
lijn

Publiek private samenwerking

Het Nationaal Militair Museum is aanbesteed volgens de PPS-constructie (Publiek Private Samenwerking). De Kromhoutkazerne in Utrecht is ook ontwikkeld volgens dit model, waarin verschillende fases van de bouw aan één private organisatie worden uitbesteed. De bouw van het Nationaal Militair Museum is een uitgebreide PPS-variant, waarin ontwerp, bouw (inclusief de gehele museale inrichting), financiering, onderhoud en exploitatie geleverd worden. Vaak wordt daarvoor de afkorting DBFMO gebruikt, Design, Build, Finance, Maintain en Operate. De opdrachtgever, Defensie, maakt 25 jaar gebruik van het gebouw en betaalt voor de ‘aflossing van de hypotheek’ en voor diensten als onderhoud en catering. PPS is een systematiek die financieel- en kwaliteitsvoordeel moet opleveren. Bij dit project is voor het beschikbare budget een bijna vijftien procent groter gebouw geleverd dan in de publieke variant was berekend.

-
Afghanistanveterane Jaaike Brandsma brengt een deel van het nieuwe NMM-logo aan.
x

Het Nationaal Militair Museum is voor defensiepersoneel en bezitters van de Veteranenpas en de Museumjaarkaart gratis toegankelijk. Meer informatie op www.nmm.nl

lijn

Ter gelegenheid van de opening heeft Dick van Wageningen het boek ‘Nationaal Militair Museum’ gemaakt. Prijs € 29,50. Meer informatie bij Ester Martens van Nai010 uitgevers, 010.20.101.32 of press@nai010.com.

x

Maak hier een virtuele rondgang door het museum.