Tekst Ingmar Koman

Gewonde militairen in ‘spotlight’ op Brits sportgala

“Alsof we filmsterren bij de uitreiking van de Oscars waren.” Oud-korporaal van het Commando Luchtstrijdkrachten en tegenwoordig defensieburger Edwin Vermetten, gloeit nog na van trots. Op 14 december vertegenwoordigde hij Defensie op het Britse sportgala, de verkiezing van de BBC Sports Personality 2014. De Britten zetten daar nog één keer de ‘spotlights’ op Vermetten en alle andere deelnemers aan de Invictus Games. Onder hen CDC’ers.

Het Britse sportfeest in de Hydro Arena in Glasgow vormde de kers op de taart van een gedenkwaardig sportevenement. Zo’n vierhonderd gewonde (oud-) militairen uit dertien landen namen het afgelopen september bij de Invictus Games in Londen tegen elkaar op. Miljoenen Britten waren via de BBC getuige van hun verrichtingen in sporten als atletiek, powerlifting, zwemmen en zitvolleybal. 

x
Het ‘zilveren’ Nederlandse boogschietteam met van links naar rechts John de Ruiter, Paul Gommers en Roger Hack. Naast hen de Britse en de Amerikaanse ploeg. Foto: sergeant-majoor Maartje Roos (Mediacentrum Defensie).

Ontroeren en inspireren

De deelnemers aan de Invictus Games kregen uit handen van prins Harry de Helen Rollason Award. “Deze mannen en vrouwen lieten zich niet definiëren door hun verwondingen”, sprak de initiatiefnemer van de eerste officieuze militaire Paralympics. “Ze zijn deelnemers, atleten en teamgenoten. Hun verhalen ontroeren; maken ons nederig en inspireren ons.”

Nederland vaardigde 23 sporters af naar de Invictus Games, onder wie vier CDC’ers. Vermetten vertegenwoordigde ‘Oranje’ bij het roeien en zitvolleybal. Als klap op de vuurpijl was hij op het Britse sportgala aanwezig. “Heel bijzonder dat we deze prijs krijgen”, zegt hij. “En ook een grote eer dat ik daar mocht zijn namens onze ploeg en ons land.”

Bij de overhandiging van de prijs moest Vermetten wel even slikken, erkent hij. “De hele zaal ging rij voor rij staan. Het was één grote wave van 12.000 man. Echt overweldigend.”

x
Edwin Vermetten krijgt op Schiphol een warme ontvangst van onder anderen het hoofd BIMS, luitenant-kolonel Ruben Driever, en chef d’équipe majoor Pieter van der Peet (rechts). Foto: Paul Tollenaar
x
x

Welke CDC’ers deden aan de Invictus Games mee?

Paul Gommers (sport: boogschieten. Medaille: zilver (landenteam).

Roger Hack (sport: boogschieten. Medaille: zilver (landenteam).

Frens Hartgers (sporten: kogelstoten, fietsen (tijdrit en wegwedstrijd) en zitvolleybal. Medaille: brons (landenteam).

Rodney de Vries (sporten: boogschieten en zitvolleybal. Medaille: brons (landenteam).

Toninho Norden (sporten: powerlifting en kogelstoten). Medaille: zilver (powerliften)

x