Rubriek jouw foto

Heb je een mooie foto gemaakt? Stuur die dan naar de redactie van de Pijler en misschien komt jouw inzending in de rubriek Jouw foto terecht. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie (MCD), Keesnan Dogger, voorziet de foto van commentaar en geeft tips en trucs. Je bijdrage moet voor 9 januari bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs van het CDC. 

Deze maand een inzending van Dirk Ganzinga van de Sectie Informatiemanagement, een amateurfotograaf die vaak aan wedstrijden meedoet. Het liefst maakt hij sportbeelden en doet hij aan macrofotografie. De ingestuurde foto is daar een voorbeeld van. Te zien zijn drie kegelvormige (conische) vaasjes, elk gevuld met warm water en inkt (ecoline). Ze staan in een glazen bak met koud water, wat door het warme water in de vaasjes een puntjes annex belletjes-effect oplevert. Ganzinga plaatste zijn flitser op circa vijftien centimeter afstand van de bak en flitste náár de camera toe die áchter de waterbak stond. Het eindresultaat volgens hem: een ‘neon-effect’. 

Mysterieus

De foto van Ganzinga spreekt hoofd Foto MCD Keesnan Dogger enorm aan. De heftige kleuren zorgen voor kracht, vindt hij. Bovendien versterken het rood, het groen en het blauw in de foto elkaar en heeft die bovendien wat mysterieus. “Dat komt door de onscherpte en de leuke, onregelmatige bubbeltjes. Je kunt niet direct zien wat het is en dat maakt de foto spannend”, concludeert Dogger.

Tips

Door goed op het te fotograferen onderwerp te letten, kun je in een foto een ‘warme’ en een ‘koude’ kleur gebruiken. Die versterken elkaar, legt Dogger uit. Voorbeelden van warme kleuren zijn geel en roze; blauw en groen behoren tot de koude kleuren. In de onderstaande foto van de blushelikopter komt de tegenstelling tussen geel (warm) en blauw (koud) goed naar voren.

x
Foto 1.

Monochroom

Je kunt ook een monochrome foto maken, vervolgt Dogger. Dat is een exemplaar met diverse tinten in dezelfde kleur. “Soms beland je in die situatie, zoals op de foto hieronder”, aldus Dogger. 

x
Foto 2.

Navigatiebrug

Je kunt het onderwerp van je foto ook benadrukken door op een afwijkende kleur te letten, besluit Dogger. In de foto beneden is dit goed te zien. De aandacht gaat direct uit naar het oranje licht van de navigatiebrug.

x
Foto3.