Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 09

Jouw foto

Rubriek jouw foto

Iets bijzonders meegemaakt en een foto van gemaakt? Stuur het resultaat naar de Pijler en misschien komt jouw inzending in de rubriek Jouw foto terecht. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie (MCD), Keesnan Dogger, voorziet het door de redactie uitgekozen exemplaar van commentaar en geeft tips en trucs. Je bijdrage moet voor Sinterklaas bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs(je) van het CDC. 

Voor deze Pijler viel de keus op de inzending van luitenant-kolonel Renzo Versteeg van de Divisie Personeel en Organisatie Defensie (DPOD). Hij maakte de foto in de bossen tussen Kootwijk en Harskamp op de Veluwe. “Ik ben die ochtend vroeg met een boswachter op pad gegaan, om wild te spotten. Helaas hebben we geen wild gezien, maar wel mooie, mistige stukken landschap. Voordat ik de foto maakte, heb ik er één met een groothoeklens gemaakt, maar toen kwam de sfeer niet helemaal goed tot uiting. Voor dit exemplaar heb ik ingezoomd op de beide bomen, waardoor het mistige beeld werd versterkt.”

Tips

Dunne boomtopjes

Expert Keesnan Dogger vindt de foto goed gelukt. “De sfeer is mooi, maar ik vind het grijzige ook wel wat saai overkomen. Een beetje braaf. Wat me direct opviel waren de zwarte, dunne boomtopjes op de voorgrond. Dat maakt de foto minder sterk. Ik heb een foto bewerkt waarbij ik onder meer de takken heb weggehaald en het contrast verhoogd. Volgens mij is de foto nu nog mooier geworden.”

-

Contrast

Wat is nou precies contrast en wat heb je eraan? Een altijd essentiële vraag in de fotografie. Het contrast is de hardheid van een foto, legt Dogger uit. Een grijzige foto in de mist heeft een laag contrast, een harde foto in fel zonlicht heeft een hoog contrast. Kortom, het contrast bepaald voor een groot gedeelte de sfeer van de foto. “Denk niet dat contrast iets te maken heeft met licht of donker in een foto”, waarschuwt Dogger. “Nee, de professional heeft het dan over densiteit.” 

Laag contrast

Voorbeeld van een foto met een (erg) laag contrast. Hij is echter niet saai om naar te kijken.

-

Hoog contrast

Als je in tegenlicht fotografeert, krijg je een waanzinnig hoog contrast. Alle doortekening verdwijnt en er ontstaat een prachtig silhouet.

-

High Dynamic Range

Soms is het contrast te hoog om in de hele foto details te zien. De donkere partijen lopen dicht of de lichte partijen bleken uit. Een oplossing hiervoor is HDR (High Dynamic Range). Dan rek je het contrast op en zie je overal detail, in het jargon van fotografen ‘toonschaal’. Dank zij High Dynamic Range zijn op deze foto voor- en achtergrond mooi in balans.

-