Tekst Petra Huijser

Uren achter elkaar klimmen en kruipen op een hindernisbaan, terwijl dikke druppels je tot op het bot verkleumen. Eindeloos een kaars aansteken of op bevel slokjes koffie nemen. De acteurs in de DPOD-film ontdekten al vlug dat de weg naar het sterrendom geen makkelijke is. Op woensdag 15 oktober ging ‘hun’ film getiteld ‘Zonder mensen geen missie’ in première. 

x

Het nemen van een hindernisbaan in augustus klinkt eenvoudig. Negen collega’s van de divisie Personeel & Organisatie (DPOD) meldden zich dan ook vol vertrouwen aan, toen de oproep kwam om mee te werken aan een DPOD-film. Die laat in een paar minuten zien wat de divisie doet voor de mannen en vrouwen van Defensie.

lijn
Bekijk hier de videoclip ‘Zonder mensen geen missie’

“Nu snap ik waarom het maken van Hollywoodfilms maanden duurt”

x
Het frisse weer tijdens de opnamen had geen invloed op het humeur van de DPOD’ers kapitein Ruud Bergsma (links) en luitenant-ter-zee Marlon Cremers.

Eindeloos herhalen

De ‘acteurs’ ontdekten al vlug dat voor een film van een paar minuten honderden shots nodig zijn. En dat het maken daarvan tijd kost, veel tijd. Tijd voor belichting, voor de juiste aankleding van een ruimte en voor precies de juiste beweging op het goede moment. Het betekent eindeloos herhalen op verzoek van regisseur Wilco Pleging of cameraman Goof de Koning.

“Nu snap ik waarom het maken van Hollywoodfilms maanden duurt” grinnikt luitenant-ter-zee Marlon Cremers. Hij mag op de hindernisbaan van de Oranjekazerne in Schaarsbergen voor de zoveelste keer aanzetten voor een sprintje. “Ze zijn uren bezig voor een shot van nog geen drie seconden.”

x
Samen aan de start van de DPOD-film. Een brandslang zorgt voor de gewenste regendruppels. De omstandigheden waarin militairen werken worden zo goed mogelijk nagebootst.

Juiste sfeer

Terwijl Cremers en zijn collega’s in beweging komen, zorgt een brandslang voor de gewenste regendruppels. Dat geeft, zo legt regisseur Pleging, de juiste sfeer. “Het maakt duidelijk dat werken bij Defensie niet zomaar een baan is.”

De hindernisbaan vormt de rode draad in de film, vandaar dat de opnames daar een dag duren. De dagen daarna filmde het productieteam nog op de Kromhout Kazerne en de Raad voor Beroep in Utrecht. Ook in Amsterdam en Enschede zijn er opnames gemaakt en werkten veel collega’s mee. 

x
Cameraman Goof de Koning filmt in het informatiecentrum van het Dienstencentrum Human Resources in Enschede.