Functiewisselingen op Kromhout Kazerne

Brigadegeneraal Leanne van den Hoek, commandant van de divisie Facilitair & Logistiek, is de nieuwe kazernecommandant van de Kromhout Kazerne. Zij volgt commodore Madelein Spit op, die tot afgelopen zomer commandant van de divisie Vastgoed & Beveiliging was en tevens kazernecommandant van de Kromhout Kazerne. De overdracht houdt verband met het vertrek van Spit naar het Duitse Kalkar, waar zij assistent director van het Joint Air Power Competence Centre (JAPCC) van de NAVO is geworden. De kazernecommandant van de Kromhout bewaakt onder meer de orde en rust op het terrein en fungeert als visitekaartje voor externe relaties, zoals de gemeente Utrecht.

De Kromhout Kazerne heeft sinds begin oktober ook een nieuwe kazerneadjudant. Het is adjudant Theo Koenen (Landmacht) die de plaats van adjudant Marcel Platenburg (Marechaussee) heeft ingenomen. De kazerneadjudant werkt samen met de kazernecommandant en voert diens beleid uit.

lijn

Marechaussee start proef met aangifte via internet

De Koninklijke Marechaussee is gestart met de proef Internetaangifte. Vanaf nu kan de militair 24 uur per dag en 7 dagen per week via www.marechaussee.nl aangifte doen van eenvoudige strafbare feiten, gepleegd op militaire terreinen. Hulp van de Marechaussee nodig bij diefstal of vermissing? Dat begint met aangifte doen. Omdat je situatie al vervelend genoeg is, maakt de Marechaussee het mogelijk om via internet aangifte te doen op een moment en plaats die jou het beste uitkomt. Overigens kun je nog niet alle zaken via het internet aangeven. Alleen zogenoemde eenvoudige strafbare feiten als diefstal, vernieling of beschadiging zijn mogelijk. Daarbij mag de dader niet bekend zijn, er mogen geen sporen zijn achtergelaten en er mag geen geweld tegen je zijn gebruikt. Als je met de aangiftetool werkt, worden deze vragen ook aan de aangever gesteld. Voldoet de aangifte niet, dan moet je alsnog een afspraak maken op een KMar-brigade. Per 1 november kun je ook voor strafbare feiten, gepleegd op de Nederlandse luchthavens, met de internetapplicatie aangifte doen.

lijn

Kostenbesparing door samenwerken op logistiek gebied

Nederland en Duitsland hebben een intentieverklaring getekend om een samenwerking op lange termijn aan te gaan op het gebied van ‘warehouse logistics’. Beide partijen tonen daarnaast concrete belangstelling voor het gezamenlijk gebruik van de Bundeswehr Air Cargo faciliteit op de internationale luchthaven Dulles in de Verenigde Staten.

Nederland en Duitsland streven ook naar gezamenlijk (militair) transport van en naar Dulles. In de praktijk kan dat een flinke kostenbesparing opleveren. Te denken valt aan exploitatiekosten, het centraliseren van medewerkers op één locatie, het gebruik van elkaars materieel in het ‘warehouse’ (heftrucks, oplaadstations, gereedschap, spuitplaats, vervoersmiddelen etc.), en een directe toegang tot de luchthaven voor personeel van de Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie (DVVO). Dus: kortere doorlooptijden en het gemak van de luchthavenfaciliteiten. Denk aan onder anderen douane en een reisagent.

De toekomstige samenwerking met de Duitsers op het gebied van transport kan bestaan uit gezamenlijk benutten van luchttransportruimte, samen zeecontainers beladen of transport over de weg organiseren. Het maximaal benutten van elkaars logistieke capaciteit levert zowel kostenbesparing als kennisverbreding op. 

x
V.l.n.r. brigade-generaal Leanne van den Hoek (commandant Divisie Facilitair en Logistiek), brigadegeneraal Hasso Körtge (commandant German Armed Forces Command United States and Canada) en Marion Felske (Duits Ministerie van Defensie) tekenen de intentieverklaring.
lijn

Chipknip definitief weg bij Defensie

x
x

De operatie ‘vaarwel chipknip’ bij Defensie zit erop. Zoals de meeste mensen weten, verdwijnt dit elektronische betaalmiddel op 1 januari 2015.

Het begon allemaal in juni 2013. Een brede projectgroep onder leiding van VAM Dienstenmanagement startte samen met Paresto een zoektocht naar een vervanger voor het chipknipsysteem. De opdrachtgever voor het project, de tegenwoordige hoofddirectie Bedrijfsvoering, stelde verschillende randvoorwaarden waaraan de nieuwe aanpak moest voldoen. In een marktonderzoek bij cateringbedrijven en banken passeerden verschillende oplossingen de revue. Uiteindelijk viel de keus op een combinatie tussen pinnen en ‘contactloos’ betalen met een pas waarin een speciale chip verwerkt zit (Near Field Communication; NFC).

Tussen mei en eind september dit jaar kregen bijna 80 defensielocaties de beschikking over nieuwe Pin/NFC terminals (380 stuks). Onder het motto ‘de gast mag nergens last van hebben’ werden ze vervolgens gereed gemaakt voor gebruik. Aan de invoering van het nieuwe betaalsysteem werkten ongeveer 40 specialisten mee.