Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 07

De stille kracht achter militaire muziek

Tekst tweede luitenant Rosalien van Damme
Foto Archief Mediacentrum Defensie

Impresariaat regelt honderden optredens per jaar

Het zingen van marsliederen. Roffelen van trommels en schallen van trompetten. Eeuwen lang was muziek cruciaal voor militairen op het slagveld. Met muzieksignalen gaven generaals bevelen door en bepaalden tamboers het ritme tijdens de mars. “De orkesten van Defensie zijn tot op de dag van vandaag essentieel. Ze hebben wel een andere functie gekregen”, verzekert Ron Geurts, medewerker Public Relations van het Impresariaat Militaire Muziek Krijgsmacht (IMMK). Met zijn acht collega’s is hij de stille kracht achter de militaire muziek van de krijgsmacht.

x

Het impresariaat is het centrale aanspreekpunt en expertisecentrum voor de militaire muziek. De CDC'ers verzorgen de planning van de acht militaire orkesten, die goed zijn voor honderden optredens per jaar. Daarbij coördineert het impresariaat de organisatie van muziekevenementen en ondersteunt, begeleidt en adviseert waar nodig is. “Bij het organiseren van publieke optredens komt veel kijken”, legt Geurts uit. Dagelijks zijn medewerkers van het impresariaat op pad om concerten en ceremonies voor te bereiden. Bij elk optreden wordt er met andere partijen samengewerkt. Dat varieert van het Bureau Ceremonieel Krijgsmacht, het Veteraneninstituut, organisaties voor goede doelen, provincie- en gemeentenbesturen, tot lokale verenigingen die een jubileum vieren.

Muziek

De waarde van militaire muziek

Het impresariaat zet namens de commandant Militaire Muziek Krijgsmacht de orkesten in. Dagelijks komen er vele aanvragen binnen voor muziek bij militaire ceremonies, zoals commando-overdrachten en beëdigingen, relatieconcerten, nationale evenementen als Prinsjesdag en ceremonies voor het Koninklijk Huis. Als er meer vraag dan aanbod is, hanteert het impresariaat een prioriteitenlijst. Geurts: “Belangrijkste is het nationaal belang; muziek voor Koninklijk Huis, regering en krijgsmacht. Daarna volgen de publieke presentaties.”

spacer2
Muziek
x

Diversiteit van de orkesten

De orkesten horen bij de verschillende krijgsmachtdelen en hebben een eigen uniform, identiteit en muzikale kleur. Het impresariaat is momenteel in overleg met de dirigenten om per orkest tot een artistiek profiel te komen dat goed past bij hun operationele commando, en die de diversiteit biedt waar naar gevraagd wordt. De Marinierskapel, opgericht in 1945, heeft een breed repertoire met een wereldwijde oriëntatie, onder meer op het Caribische gebied. De ontstaansgeschiedenis van de landmachtorkesten gaat zo’n 200 jaar terug. Zo is de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso drager van een lange muziektraditie, met veel klassiek en origineel blaasmuziekrepertoire. De Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, opgericht in 1951, heeft haar wortels bij de swingende big bands uit de Verenigde Staten. Deze musici spelen op het podium voornamelijk pop, jazz en musicalmuziek. 

spacer2
x
Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ neemt applaus in ontvangst na hun voorstelling De Mens Centraal.
x

Sceptisch

Op het moderne slagveld is muziek minder van belang. Tijdens bezuinigingen zijn veel mensen sceptisch over militaire orkesten. “Maar ze vervullen nog steeds een belangrijke rol”, verzekert Geurts. "Bijvoorbeeld op het moment dat een staatshoofd Nederland bezoekt. Dan is het belangrijk om deze autoriteit te ontvangen met gepast militair eerbetoon. En niet te vergeten het blazen van het Signaal Taptoe voor een respectvol afscheid van een gesneuvelde militair. De militaire muziek is daarin een onmisbaar onderdeel. Daarmee toon je respect of draag je bij aan goede internationale verhoudingen. Door de toewijzing van militaire muziek kent de overheid status en erkenning toe aan de ontvanger. Dat geldt voor relatieconcerten, optredens voor veteranen tot en met de Nationale Dodenherdenking op De Dam, waar militaire muziek voor iedereen een betekenis heeft. Als militairen vertegenwoordigen de muzikanten niet alleen de krijgsmacht, maar ons hele nationale erfgoed. Dat is de kern van militaire muziek.”

spacer2
x
x

Het verhaal van Defensie

Concerten zijn zeer geschikt om het verhaal van Defensie aan een breed publiek te vertellen. Ter gelegenheid van jubilea, zoals vorig jaar 100 jaar militaire luchtvaart, dit jaar 200 jaar Koninklijke Landmacht en Marechaussee en volgend jaar 350 jaar Korps Mariniers, zijn mooie concertprogramma’s ontwikkeld. Daarin maakt het publiek met muziek en multimedia kennis met de veelzijdigheid van de krijgsmacht.

Defensie heeft 3 kapellen en 5 muziekkorpsen. Dit zijn:

  • Marinierskapel der Koninklijke Marine
  • Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers
  • Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso
  • Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers
  • Fanfarekorps Bereden Wapens
  • Fanfare van het Korps Nationale Reserve
  • Kapel van de Koninklijke Luchtmacht
  • Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee

Een aanvraag voor militaire muziek kan via het impresariaat: militaire.muziek@mindef.nl. Voor meer informatie zie www.defensie.nl/onderwerpen/muziek.

x
spacer2
x
Kapel Koninklijke Luchtmacht speelt in eigentijdse setting.