Mediacentrum Defensie; dag en nacht overal ter wereld op zoek naar het verhaal

Het Mediacentrum Defensie (MCD). Een afdeling van ruim 78 medewerkers. Burgers en militairen. Met 1 taak: het verhaal van defensiepersoneel vertellen. In beeld, geluid, tekst en design vertellen zij wat er speelt binnen de organisatie. Waar Defensie actief is, zijn ook de mensen van het MCD aanwezig. Achter en voor de schermen. De Pijler en alle andere defensiebladen komen uit hun koker. Net als, in samenwerking met communicatiecollega’s, uitingen op intra- en internet. Iedere speler binnen deze bijzondere afdeling is van belang. De Pijler sprak met collega’s van het MCD. Zij vertellen over het werken bij deze vreemde eend in de bijt van Defensie.

x
MCD

Kapitein Marlous de Ridder | Eindredacteur e-zine Landmacht

Meer dan alleen een stukje schrijven

“Het werk van een defensieredacteur houdt veel meer in dan even snel een stukje schrijven. Dit is naar mijn idee ook de grootste misvatting over ons werk. We worden vaak gezien als een vreemde eend. We zijn op locatie nooit onderdeel van een eenheid en hebben onze eigen taken. We doen niet aan acclimatiseren of opwerken. Overal waar Defensie is, zijn wij meestal ook. Onze dienstreizen zijn kort, maar krachtig. Zodra we ergens aankomen, is het direct knallen. Vaak zien buitenstaanders alleen de mooie reisjes. Maar het tegendeel is waar. Een reportage over FRONTEX bij het Italiaanse eiland Lampedusa is mij het meest bijgebleven. Ik zag honderden vluchtelingen in overvolle bootjes. Ze waren uit Noord-Afrika gevlucht voor een beter in leven in Europa. Zwaaiend met kledingstukken smeekten ze dobberend op open zee om hulp. Mensenleed komt dan erg dichtbij en dat is iets wat ons werk zeer bijzonder maakt. Verslag doen van de mens achter de militair vind ik ook fascinerend. De ervaringen van gewonde militairen maken steeds weer indruk. Hun veerkracht is bewonderenswaardig en ik vertel hun verhaal graag door.” 

MCD

Ingmar Kooman | Poolredacteur alle Defensie e-zines

Een beetje marinier, commando, ICT’er, maar vooral schrijver

“Als redacteur van de pool reis ik stad en land af voor de verhalen van mijn collega’s. Van soldaat tot generaal, ik interview iedereen. Het gaat mij om het verhaal. Defensie is een vrij gesloten wereld. Daarom vind ik het interessant en leuk om hier dagelijks mee bezig te zijn. Hoewel militairen dapper en grensverleggend werk doen, zijn sommigen ook wantrouwend naar de media. Iets meer openheid mag best. Ik wil kunnen uitleggen hoe Defensie werkt. Als burger heb ik het voordeel dat er niet naar mijn schouders gekeken wordt. Ik kan ‘domme’ vragen stellen zonder daar direct op afgerekend te worden. Soms gebruik ik deze tactiek om militairen meer in ‘jip-en-janneketaal’ hun verhaal te laten vertellen. Alle lezers moeten namelijk begrijpen wat ze zeggen. Mijn mooiste klus was een werkbezoek aan Zr. Ms. Zeeleeuw. Ik deed verslag van de commandantenopleiding op de onderzeeboot. In korte tijd kreeg ik een goed beeld van het leven in zo’n krappe omgeving waar iedereen op elkaar is aangewezen. Een leraar zei ooit tegen mij; ‘Ik heb maar 1 leven hier op aarde, maar door te schrijven over andere mensen kan ik meerdere levens leiden. Ik ben dus als journalist ook een beetje vlieger, een beetje marinier, en een beetje ICT’er.” 

MCD

Sergeant-majoor Gerben van Es | Defensiefotograaf

Van propaganda is geen sprake

“Als fotograaf moet je enorm flexibel zijn. Binnen de organisatie veranderen planningen met de dag en op sommige momenten zelfs met het uur. Ik moet me hierop snel kunnen aanpassen. Vaak denken mensen dat wij een makkelijk baantje hebben. Snel even een fotootje maken. Maar het tegendeel is waar. Het is niet een kwestie van klik en klaar. Het licht, de omgeving, de personen en tientallen andere factoren spelen een belangrijke rol bij fotografie. Tijdens missies draaien wij mee met de operaties, zoals bijvoorbeeld met gevechts- of verkenningspatrouilles. Bij terugkomst op het kamp gaan de militairen aan de slag met onderhoud. Op dat moment begint voor mij het ‘echte’ werk pas. Ik moet de foto’s inladen, bewerken en op tijd aanleveren voor de deadlines. Het daadwerkelijk fotograferen is dus slecht een klein gedeelte van mijn werk. Fotografie is voor mij een belangrijke vorm van geschiedschrijving. Bij het MCD zorgen wij ervoor dat de maatschappij ook in de verre toekomst weet wat Defensie gedaan heeft en hoe de wereld eruit zag. Er worden weleens grappen gemaakt en gezegd dat wij propaganda maken. Als fotograaf zet ik niks in scene. Ik leg alles vast zoals het is. Dus van propaganda is absoluut geen sprake.”

MCD

Sergeant 1 Henry Westerdorp | Defensiecameraman

Bovenop de mooie dingen van de organisatie

“Als beeldmaker geven wij mensen, binnen en buiten de organisatie, een kijkje in de ‘keuken’ van Defensie. Het mooiste aan mijn vak is dat ik de meerwaarde van de organisatie kan tonen. Naar mijn idee een belangrijke taak, want niet iedereen is op de hoogte van wat Defensie precies allemaal kan en doet. Door het verhaal van collega´s vast te leggen en te delen, zorgt het MCD dat dit duidelijker wordt. Jungletrainingen, uitzendingen, boekoverhandigingen, begrafenissen en allerlei andere soorten opdrachten. Je kunt het zo gek niet bedenken of we zijn erbij. We zitten bovenop de mooiste dingen van ‘de baas’, maar leggen ook treurige momenten vast. Iedere opdracht is op zijn eigen manier bijzonder. Bij het maken van een videoclip komt veel kijken. Het is niet zomaar een knopje indrukken en klaar. Mooi beeld komt niet zomaar tot stand. Een filmpje moet vloeiend zijn, niet hakkelen en een duidelijk verhaal vertellen. Soms moet je door de omstandigheden extra je best doen, maar uiteindelijk lukt het altijd. Mijn mooiste klus was een bezoek aan het militaire noodhospitaal in Pakistan. Op dat moment kon ik direct vastleggen wat voor bijzonder werk de organisatie verrichtte. Defensie bood humanitaire hulp aan mensen die het hard nodig hadden. Als beeldmaker zijn dat soort klussen indrukwekkend. Dicht op het nieuws en het nut van Defensie.”

MCD

Johan Boer | Grafisch vormgever

Van scratch tot flitsend product

“Als grafisch vormgever ben je verantwoordelijk voor de opmaak van, bijvoorbeeld, de Ezines. Levert een redacteur een tekst aan, de fotograaf een foto en de beeldmaker een film, dan is het mede aan ons om al die elementen mooi te laten samenkomen. In de ontwerpen die we zo maken, kan ik veel creativiteit kwijt. Een ander aspect dat ik erg leuk vind aan mijn baan is het blijven ontwikkelen en leren. Zo gaan we bij Defensie echt mee met de nieuwste trends en technologieën. We zitten met collega’s in een ‘creative lab’, een soort denktank waarin we sparren over nieuwe toepassingen en mogelijkheden. Door het leren werken en spelen met animaties, infographics en cinemagraphs blijf je jezelf verbreden. Vooral het werken met cinemagraphs (bewegende beelden in foto’s, red.) vind ik nu erg leuk. Het geeft veel voldoening als je wat moois neerzet. Dat is ook meteen waar de schoen af en toe wringt. We zijn een professionele club binnen het MCD en zetten mooie producten neer, maar zijn niet altijd voor iedereen zichtbaar. Ik zou het wel goed vinden als wij eens in de zoveel tijd zouden meegaan op reportage. Zo krijgen wij meer beeld van het ‘veld’ en het ‘veld’ van ons.”     

info