Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 07

Jouw foto

Rubriek jouw foto

Iets bijzonders meegemaakt en op de foto gezet? Stuur het resultaat naar de Pijler en misschien komt jouw foto in de rubriek Jouw foto. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie (MCD), Keesnan Dogger, voorziet de door de redactie uitgekozen foto van commentaar en geeft tips en trucs. Je foto moet voor eind september bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs(je) van het CDC. De meeste CDC’ers hebben in hun zomervakantie ongetwijfeld mooie foto’s gemaakt. Wacht niet en stuur je mooiste exemplaar aan ons op. 

Deze maand een foto van Ramses Külman, hoofd Sectie Vastgoedmanagement van de Divisie Vastgoed & Beveiliging. Hij maakte de foto tijdens een reis door Vietnam. 

x

Goed gedaan

Dogger: “Als je de foto voor het eerst ziet trekt je aandacht direct naar het meisje. Hoe dat kan? Dat heeft met 'selectieve scherpte' te maken. Allereerst is het meisje scherp en de achtergrond onscherp. Het oog van de kijker zoekt automatisch naar scherpe delen van de foto. De achtergrond is niet helemaal wazig, je ziet nog wat detail en herkent daardoor het landschap. Het is allemaal goed gedaan.”

Complementair

Ook de kleuren maken het beeld krachtig, vindt Dogger. “De voorgrond heeft een warme oranje tint, de achtergrond een koele groene tint. Deze kleuren zijn complementair aan elkaar. Koele tinten (blauw en groen; red.) worden vaak als achtergrond gebruikt. Warme tinten (rood en oranje; red.) trekken juist de aandacht en doen het goed als kleur voor het onderwerp.”

Stukje bijsnijden

Alles kan beter. Zo ook de indeling van de foto, stelt Dogger. “Persoonlijk vind ik dat het meisje te veel in de rechterhoek van de foto is gedrukt. Een stukje bijsnijden aan de linkerkant kan geen kwaad. De draad op de achtergrond vind ik ook storend.”

spacer2
x

Tips:

  • *Zet je model een behoorlijk stuk voor de achtergrond, zodat de scherpte alleen op het model komt te liggen.
  • *Gebruik een telelens of zoom. Hiermee maak je de achtergrond onscherp.
  • * Plaats je model voor een achtergrond met koele tinten; huidtinten zijn warme tinten en zullen mooi contrasteren.