De zomer van 2014 begint zoals zoveel Nederlandse zomers. Soms een buitje, vaak de zon. We bereiden ons voor op onze vakantie en hebben al voorpret op de reis die we gaan maken met familie of vrienden. Maar dan is het 17 juli. En bereikt ons het bericht van die fatale vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Deze zwarte dag verandert onze zorgeloze zomer in een zomer die wordt beheerst door één van de grootste vliegrampen uit de Nederlandse geschiedenis. Zelf liep ik op dat moment de Vierdaagse in Nijmegen. Een evenement dat in de laatste dagen door de ramp iets onwerkelijks kreeg.

Wie zaten er in dat vliegtuig? Dat zijn mensen zoals jij en ik. Sommigen zijn op weg naar hun vakantiebestemming. Sommigen gaan terug naar huis. Anderen zijn op zakenreis. Oudere mensen, jonge mensen, ouders met kinderen. Het ongeluk blijft niemand bespaard. Ook landmachtsoldaat Tallander Niewold zat in het vliegtuig. En dat maakt deze ramp zo akelig tastbaar: iedereen kent wel iemand die betrokken is.

Je kunt je het verdriet niet voorstellen dat je voelt wanneer je een geliefde, vriend of familielid verliest die in deze fatale vlucht met de MH17 zat. Het enige dat Nederland kan en kon doen is ervoor zorgen dat zij weer snel terug naar huis komen. Ze een waardig afscheid geven. En dat heeft Nederland dan ook massaal gedaan. Mijn hoop is dat dit de troost geeft aan de mensen die dat op dit moment het hardst nodig hebben. Mijn gedachten gaan dan ook uit naar alle dierbaren van de slachtoffers van de ramp met de MH17.

Ik heb gezien dat ook het CDC een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het terughalen van de slachtoffers. Zowel in de Oekraïne bij het rampgebied, als in Nederland. Vanuit elke divisie hebben collega’s zich als vanzelfsprekend ingezet. Dag en nacht. De waardering die ze van burgers voor hun werk krijgen is groot. Bewakers aan de poort krijgen bedankjes en mensen komen hen spontaan de hand schudden.

Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe Defensie zich voor de volle 100 procent heeft ingezet bij het thuisbrengen van de slachtoffers. We hebben samen met heel Nederland laten zien wat een waardig afscheid is. Dat is de kracht van ons land.