Tekst Leo de Rooij
Foto korporaal 1 Zadrach Salampessy

CDC stapt massaal in Vierdaagse

“Vroeger moesten we vaak corrigerend optreden, tegenwoordig valt dat wel mee”

De 98ste editie van de Vierdaagse wandelmars in Nijmegen mocht zich als altijd in een warme belangstelling van het Commando DienstenCentra verheugen. Niet alleen in aantallen lopers, ook door de vele CDC’ers die voor en achter de schermen paraat stonden om te helpen. Of het nu was op het gebied van catering, transport of facilitaire diensten: overal zette iedereen zijn beste beentje voor. En dat in de hitte, terwijl de ramp met de MH17 van Malaysia Airlines het laatste deel van het feest overschaduwde. 

CDC’ers die de tropische temperaturen tijdens de Moeder aller Wandelmarsen trotseerden door zelf mee te lopen: ze kwamen uit alle geledingen van het bedrijf. Ook commandant Kok ging de sportieve wandeluitdaging dit jaar aan.

Het Dienstencentrum Human Resources had een team afgevaardigd met commandant kapitein-ter-zee Jilles Goedknegt als roerganger. Ook cadetten van de Nederlandse Defensie Academie lieten zien uit het goede hout gesneden te zijn. En voor het eerst liep een speciale afvaardiging van de Dienst Geestelijke Verzorging mee. Die bestond uit dominees, aalmoezeniers en raadslieden van verschillende krijgsmachtdelen. 

4-daagse
Op een lege maag is het slecht lopen. Paresto voorzag dagelijks de duizenden ‘inwoners’ van Heumensoord van de nodige koolhydraten.

Plezier en flexibiliteit

Geen grootschalig evenement zonder de broodnodige ondersteuning. Paresto voorzag de deelnemers van voeding en vooral van veel water (zie kader). De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie liet voor onder meer de Vierdaagse-organisatie twaalf bussen pendelen tussen Velp en Nijmegen. DVVO reed ook voor de ‘lopende’ eenheden, vanaf Heumensoord en van en naar de verschillende defensielocaties in Nederland. De commandant van de Divisie Facilitair & Logistiek, brigade-generaal Leanne van den Hoek, kon met eigen ogen constateren “met hoeveel plezier, inzet en flexibiliteit er gewerkt werd” om de Vierdaagse voor de lopers zo aangenaam mogelijk te maken. 

x

Zij hielpen mee:

4-daagse
Rosa de Boer diende als vraagbaak voor iedereen op Heumensoord.

“Kan ik u helpen?” Kek sjaaltje en altijd een vriendelijke lach. CDC’er Rosa de Boer, medewerkster frontoffice, was op Heumensoord hét aanspreekpunt voor iedereen met vragen, meldingen of klachten. Of het nou ging over toiletpapier dat op was, dat er hier en daar beter schoongemaakt kon worden of hoe laat de bussen naar Nijmegen reden... “Zoveel verschillende vragen en dan ook nog eens zoveel nationaliteiten aan je balie: dan moet je goed kunnen inspelen op de situatie. Maar dat maakte het wel erg leuk”, zegt Rosa over haar eerste keer Vierdaagse. “Ik vond het een aparte belevenis om nu eens van dichtbij mee te maken waar je altijd al zoveel van gehoord hebt. Wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar.”

x
4-daagse
‘Beoordeelaar’ majoor Tonnie Dulk: streng doch rechtvaardig.

Majoor Tonnie Dulk van het Instituut Samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR) zat voor de zevende keer in de Interservice Beoordelings- en Controle Commissie. Die stond dagelijks met zes teams langs de wandelroute om militairen te controleren op de juiste tenues. “Streng doch rechtvaardig”, omschrijft Dulk zijn controleurswerk. Terugblikkend spreekt hij van een rustige Vierdaagse: “Vroeger moesten we vaak corrigerend optreden, tegenwoordig valt dat wel mee. We proberen daarbij de deelnemers te overtuigen; uitleg geeft vaak makkelijker acceptatie. De meest gemaakte ‘overtredingen’? Verkeerde kleur schoenen en militairen die een burger rugzakje op het uniform dragen. Bij sommige operationele commando’s doen ze daar niet zo moeilijk over. Maar het mag nu eenmaal niet.” 

x
x
Voor velen is de Vierdaagse een uniek feest.

Dolf van Summeren, manager Catering bij Paresto, is net als veel van zijn medewerkers besmet met het Vierdaagse virus. “We willen er gewoon elk jaar weer bij zijn; het is toch een uniek feestje.” Voor de zesde keer zorgde Van Summeren ervoor dat in het ‘dorp’ Heumensoord alles wat te maken had met catering op rolletjes liep. “Ik regel de contacten met leveranciers en uitzendkrachten, houd in de gaten dat we voldoen aan de milieu-eisen, controleer of onze stroomvoorziening klopt.”
Was het werken op de Vierdaagse voor Dolf een feestje, zijn vervolgopdracht was dat allerminst. “Vanuit Nijmegen kon ik direct door naar Eindhoven, waar de stoffelijke overschotten van de vliegramp met de MH17 aankwamen. Daar caterden wij voor de draagploegen, de VIP’s en nabestaanden. Toen moest de knop wel even helemaal om hoor…”

x