Tekst Jack Oosthoek
Foto Marcel Hendriksen

opuitzending

In deze rubriek staat een militair of burger van het Commando Dienstencentra centraal die naar het buitenland is of was uitgezonden, of daarvoor op de nominatie staat. Dit keer majoor Marcel Hendriksen, adviseur Integriteit Defensie en werkzaam bij het Commando DienstenCentra. Sinds kort is hij geplaatst bij de sectie Kennismanagement of het operationele hoofdkwartier van ISAF op Kabul International Airport (KAIA). 

x
In zijn schaarse vrije tijd 'skypt' Hendriksen vaak met zijn thuisfront.

Hendriksen is voor de tweede keer uitgezonden. Zijn eerste missie was in 1999, naar Kosovo (KFOR 1). Hendriksen had niet op een uitzending naar Afghanistan gerekend. Pas zes weken voor zijn vertrek werd hij ‘aangewezen’. “Dat was behoorlijk kort om goed voorbereid te vertrekken. Ik moest privé veel regelen.” 

Wat houdt je functie op Kabul International Airport in?

“Samen met een Deense overste, twee Amerikaanse majoors en vier burgerfunctionarissen uit dat land vormen we de Information Knowledge Management Sectie (IKM). Die doet aan kennismanagement, wat staat voor het systematisch creëren, verzamelen, verfijnen, opslaan, onderhouden, beheren en verspreiden van kennis. Elke sectie (Personeel, Operaties, Logistiek, etc.) publiceert informatie als orders, rapporten, documenten. Dat gebeurt allemaal met het softwareprogramma Sharepoint.”

“Mijn expertise en ‘comfortzone’ liggen ergens anders”

Wat vind je van je functie?

“Dat is een gewetensvraag. Laat ik het zo formuleren: mijn expertise en ‘comfortzone’ liggen ergens anders. Om met Sharepoint te werken heb je voorkennis en een ICT-knobbel nodig. Beiden ontbreken bij mij, wat het er niet eenvoudig op maakt om met het systeem te werken. Toch kom ik er met de hulp van collega’s wel uit. Bovendien ontwikkel ik me op deze manier in een nieuwe tak van sport.”

Wat zijn je eerste indrukken van Kabul International Airport?

“KAIA is met 3500 personeelsleden net een dorp. Hekken en betonnen wanden schermen het militaire deel van KAIA van de buitenwereld af. Op KAIA zijn legeringsgebouwen, eetzalen, sporthallen, een ziekenhuis, winkels, restaurants, een kerk, kappers, koffieshops en een Afghaanse bazaar. Op alle legeringskamers is Wi-Fi. Een tamelijk luxe uitzendomgeving.”

“Ik voel me betrekkelijk veilig”

Hoe staat het met de veiligheid op KAIA?

“Er zijn af en toe raketbeschietingen, bomaanslagen en grondaanvallen. Toch voel ik me betrekkelijk veilig. Dat wil zeggen: de gebouwen zijn bomvrij en we zijn vaker ‘all clear’ dan ‘under attack’.”

x

In hoeverre heb je in Afghanistan baat van de ervaringen die je in Kosovo opdeed?

“In Kosovo, waar ik bedrijfsmaatschappelijk werk deed, was de situatie eveneens gespannen. Bevolkingsgroepen stonden elkaar naar het leven, de mijnendreiging was groot, er werden talrijke massagraven ontdekt. Die ervaringen helpen mij zeker om in Kaboel de juiste ‘mindset’ te krijgen. Net als in Kosovo focus ik me op de ‘situational awareness’. Dat betekent dat je je goed bewust bent van wat er in je omgeving gebeurt.” 

“Ik ontwikkel me in een nieuwe tak van sport”

Hoe breng je je vrije tijd in Kaboel door?

“We werken elke dag van 08.00 uur tot ongeveer 19.00 uur. Vrije tijd is hier dus een relatief begrip. In mijn vrije uren sport ik veel en mail en Skype met het thuisfront. De landen van ISAF organiseren barbecues, geven lessen in spinning en salsadansen en je kunt taallessen volgen. Het Nederlandse National Support Element houdt elke dag in het Holland Huis een ‘Dutch Coffee hour’ met onder meer stroopwafels. Een begrip op KAIA! Er komen militairen van allerlei nationaliteiten op af.” 

Wanneer keer je terug naar Nederland?

“Op mijn aanwijzing staat: ‘end of tour’ op 31 december 2014. Maar ik hoop voor Kerstmis thuis te zijn.”