Dit artikel hoort bij: Pijler (opgeheven) 06

Op scherp

Tekst Ingmar Kooman
Foto Valerie Kuypers

Gewonde (oud-) militairen klaar voor Invictus Games

Je kiest ervoor om militair te worden. Je kiest er niet voor om gewond te raken. Fysiek of mentaal. 23 Nederlandse (oud-)militairen kruisen van 10 tot en met 14 september sportief de degens met zo’n 400 lotgenoten uit 13 andere landen. Dat doen ze in de Invictus Games in Londen. Het Commando DienstenCentra steunt de Oranjedelegatie volop. 

De Olympische Spelen van 2012 toverden Londen om tot topsportarena. Voor de Invictus Games doen de Britten dit volgende maand nog eens dunnetjes over. Het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) steunt de Oranjedelegatie met trainers, fysiotherapeuten en gezamenlijke trainingen. Zo komen de atleten helemaal op scherp te staan. Onder CDC-vlag reizen onder anderen de oud-landmachtmilitairen Toninho Norden en Paul Gommers naar de Britse hoofdstad. 

x

Rang: korporaal 1 (buiten dienst)
Leeftijd: 26
Letsel: dubbele beenamputatie
Huidige functie: medewerker dienstploeg Militaire Post Organisatie (MPO)
Komt bij de Invictus Games uit op: bankdrukken, kogelstoten en zitvolleybal

“Mijn persoonlijk record met bankdrukken staat nu op 146 kilo”

Norden reed op 18 april 2008 in Uruzgan op een bermbom. Twee collega’s kwamen om, een ander en hij raakten gewond. “Ik sportte vroeger wel, maar zeker niet zo gericht als tegenwoordig”, vertelt Norden. “Tachtig kilo drukte ik maximaal. Mijn persoonlijk record staat nu op 146 kilo. In Londen mik ik op 150 kilo. Het komt nu echt dichtbij. Vier keer per week train ik, begeleid door mijn vader. We pakken het heel professioneel aan. Mijn belangrijkste concurrenten in Londen ken ik van eerdere internationale wedstrijden. Het trainen met andere gewonde militairen werkt heel goed. Ik zie het ook aan de anderen: elke keer zijn ze weer sterker. Daarnaast is het prettig dat je ervaringen kunt delen. Je maakt ook nieuwe kameraden. In Nederland, maar vast ook straks in Londen.”

spacer2
x

Rang: sergeant-majoor (buiten dienst)
Leeftijd: 43
Letsel: verbrijzelde hielbenen en enkels
Huidige functie: managementondersteuning Bureau Internationale Militaire Sport
Komt bij de Invictus Games uit op: boogschieten

“Ik wil nog steeds het beste in mezelf naar boven halen”

Tijdens een parachutesprong voor Veteranendag boven de Hofvijver in Den Haag kwam Gommers hard terecht op een stalen ponton. “Niet alle veiligheidsmaatregelen waren in acht genomen, dat frustreert me nog steeds”, legt hij uit. “Het ergste is niet de voortdurende pijn, maar de vermoeidheid. Het ongeluk gebeurde acht jaar geleden. De jaren erna hoopte ik dat het goed zou komen, maar nu weet ik dat het niet beter wordt. Toch wil ik nog steeds het beste in mezelf naar boven halen. Boogschieten, daarin heb ik mijn nieuwe uitdaging gevonden. Tijdens het schieten ben ik zo gefocust dat ik de pijn even niet voel. Voor de Invictus Games heb ik nu een personal trainer. Ik werk mezelf 2 keer per week in het zweet. Ik train in de oude sporthal van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn. Al met al ben ik heel blij met de Invictus Games. Niet alleen geniet ik van mijn sport, ook de saamhorigheid met de teamgenoten voelt geweldig. Ik hoop dat iedereen zijn beperkingen in Londen even kan vergeten.” 

spacer2

Zij gaan ook mee naar Londen

Fysiotherapeut van het Militair Revalidatie Centrum (MRC) kapitein Mariëtte Meulekamp is vooral actief in het begin van een revalidatie. “Ik help mensen in eerste instantie om hun leven weer op te pakken”, legt ze uit. “Sportief actief zijn is een volgende stap. Wat kunnen ze allemaal, binnen de mogelijkheden van een beperking? Samen met de sport-specifieke trainers begeleiden we iemand, onder meer met adviezen over de trainingsopbouw. Ze trainen veelal voor zichzelf, maar ik zie dat ze ontzettend vooruit gaan. In Londen wordt het voor ons ook flink aanpoten. Als kader doen wij er alles aan om hen daar te laten ‘shinen’.”

Orthopedisch instrumentmaker van het MRC Peter Beens levert voor elke atleet maatwerk. Een aanpassing aan een prothese of een rolstoel? Boutjes, moertjes, klittenband: hij fixt het. “Het is aan mij ervoor te zorgen dat ze zich in Londen helemaal kunnen geven”, vertelt Beens. “Met bandages krijg ik bijvoorbeeld een zittende boogschutter rechtop in zijn rolstoel. Dat geeft meer stabiliteit tijdens het schieten. Ik zoek bij iedereen naar wat voor hem of haar optimaal is. Ik blijf knutselen. Natuurlijk kan ik niet de hele werkplaats meenemen. Gelukkig is improviseren de aard van mijn vak.”

De Nederlandse delegatie doet tijdens de Invictus Games aan de volgende sportonderdelen mee:

x

Invictus

Boegbeeld van de Invictus Games is de Britse prins Harry. Hij zag als vlieger van een Apache-gevechtshelikopter in Afghanistan de gevolgen van oorlog van dichtbij. Harry nam het initiatief om voor gewonde en zieke militairen een internationaal sportevenement op te zetten waarin paralympische topsport en breedtesport samengaan.

De Invictus Games ontlenen hun naam aan een gedicht van de Engelse dichter William Ernest Henley (1875). ‘Invictus’ laat zich vanuit het Latijn vertalen als ‘onoverwonnen’. Henley verloor een been en vocht lang en succesvol voor het behoud van zijn andere ledemaat. Gedurende zijn verblijf in het hospitaal schreef hij het gedicht Invictus.