Rubriek jouw foto

Iets bijzonders meegemaakt en op de foto gezet? Stuur het resultaat naar de Pijler en misschien komt jouw foto in de rubriek Jouw foto. Het hoofd Foto van het Mediacentrum Defensie (MCD), Keesnan Dogger, voorziet de door de redactie uitgekozen foto van commentaar en geeft tips en trucs. Je foto moet voor eind augustus bij de redactie binnen zijn. Adres: pijler@mindef.nl. Zet je naam erbij, waar je werkt, wat er op de foto staat en waar die is gemaakt. Komt jouw foto in de Pijler? Dan krijg je een prijs(je) van het CDC. 

Deze maand een foto van Aad van den Andel, projectleider bij de Dienst Vastgoed Defensie (DVD). Gemaakt tijdens een bijeenkomst van de DVD op Papendal bij Arnhem, waarin onder meer een demonstratie met roofvogels te zien was. Omdat Dogger op vakantie is, komen de tips en trucs dit keer van fotograaf sergeant 1 Joyce Rutjes van het MCD. 

Petje af

Joyce vindt de foto van Van den Andel een compliment waard. Volgens haar heeft hij de uil mooi scherp weten vast te leggen. “Uit ervaring met het fotograferen van roofvogels weet ik dat dit allesbehalve eenvoudig is. Dus petje af. Er zit een mooie onscherpte in de achtergrond, waardoor de uil scherp naar voren komt.”

Header

Qua compositie had Joyce voor een ander standpunt gekozen. Haar voorkeur gaat uit naar een rustige achtergrond, het liefst zonder mensen. Of laat die wat verder naar achter verdwijnen. “Dit is natuurlijk altijd lastig, want soms ben je gebonden aan je standpunt en kun je nergens anders voor kiezen”, weet Joyce. 

Daarnaast neemt de ondergrond in de ogen van Joyce veel ruimte in beslag. “Daar blijf je naar kijken.” Volgens haar kun je dit voorkomen door een lager standpunt te kiezen. “Dat dwingt je om iets omhoog te fotograferen waardoor je onderwerp los komt van je ondergrond, boven de horizonlijn”, stelt ze. “De uil zou dan meer ter hoogte van de bomen vliegen, net boven het gras.”

Uitgebeten indruk

De belichting is een ander punt om rekening mee te houden, vervolgt Joyce. De foto van Aad is namelijk wat overbelicht, waardoor het wit in de foto een ‘uitgebeten’ indruk maakt. “Bij een aantal mensen op de achtergrond zie je witte, uitgebeten vlekken op hun voorhoofd en in de trailer. Ik weet niet of het gras waar de mensen op zitten schuin afloopt, of dat de horizon scheef is gefotografeerd. Maar probeer er altijd rekening mee te houden waar die ligt en hoe de achtergrond uitkomt als je fotografeert. In dit geval vliegt de uil recht en glijden de mensen van een heuveltje af.”

x

De tips op een rij:

  • Let altijd op je horizon
  • Let op je achtergrond (druk of rustig)
  • Maak een proeffoto om je belichting goed te krijgen (liever iets te donker dan te licht)
  • Speel met diverse standpunten en hoogtes.