Tekst Jack Oosthoek
Foto Louis Meulstee

Gastheerschap voorop in nieuwe Coördinatiecel

Het Commando DienstenCentra krijgt er per september een organisatie bij, de Coördinatiecel. Op de tekentafel wel te verstaan, want het duurt nog tot begin 2016 voordat de nieuweling de poort opengooit. 

De Coördinatiecel komt op het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum, het Allied Forces Command. Onder het motto Host Nation Support gaat hij als gastheer optreden voor de daar te plaatsen militairen en hun gezinnen, vertelt de eerste chef, majoor Heleen Vaartjes.

Dat het CDC de Host Nation Support-taak (HNS) in Brunssum op zich neemt, is onderdeel van zijn strategie om de ondersteuning van de locaties in het land verder te verbeteren. In het geval van HNS gebeurt dat dus door in op het ‘hq’ in Brunssum onder CDC-vlag een ‘loket’ in te richten, frontoffice geheten. 

x
Majoor Heleen Vaartjes, de eerste commandant van de Coördinatiecel.

“De NAVO wil dat Nederland vaart zet achter dit project”

Wegwijs maken

Het fundament ervoor werd op duizenden kilometers afstand van Brunssum gelegd. In Lissabon en in Heidelberg. De NAVO-hoofdkwartieren daar (Joint Forces Command en Landcent) ondergingen een reorganisatie, met als gevolg dat het personeel moe(s)t verkassen. Velen komen in Brunssum terecht waardoor het personeelsbestand van het vroegere Allied Forces Central Europe (AFCENT) met vijftig man stijgt naar achthonderd.

Aan de Coördinatiecel de taak om vooral de nieuwelingen wegwijs te maken in Zuid-Limburg. Iedereen moet toch een verblijfsvergunning hebben en ergens wonen; de kids moeten naar school; de militairen dienen een toegangspas en allerlei andere faciliteiten te krijgen; de beveiliging van het terrein moet in orde zijn. Er moet geoefend worden, de schietvaardigheid van de militairen moet op peil blijven. Teveel om op te noemen. 

“Er komt veel op ons af”

Rammelen

De voorbereidingen draaien op volle toeren. Er is geen tijd te verliezen omdat de militairen en hun gezinnen aan de poort van Allied Joint Forces Command rammelen. En dat terwijl de Coördinatiecel nog niet open is. Vaartjes: “Nu de NAVO zijn bezuinigingen heeft doorgevoerd, wil die dat Nederland vaart met dit project maakt. Zodoende komt er veel op ons af.”

De Coördinatiecel wil aan de hand van vijf speerpunten gaan werken, legt de luchtmachtofficier uit. Dit zijn: Maintenance, Family Support, Force Protection, Operations and Exercises, en Emergency and Response. Een vraag op één van deze gebieden? De Coördinatiecel zet hem door naar een deskundige instantie. Vragen over Force Protection gaan naar de Defensie Beveiligings- en Bewakingsorganisatie. Gebouwen? Dan komt het Rijksvastgoed Bedrijf eraan te pas, terwijl horeca-aangelegenheden een zaak van Paresto zijn. Aangezien het een nieuw project betreft, zal lang niet alles in het begin soepel lopen, verwacht Vaartjes. 

“Lang niet alles zal in het begin soepel lopen”

Flexibel en representatief

Als alles volgens plan verloopt, zwaait de poort van de Coördinatiecel in januari 2016 open. Volgend jaar wordt het personeel voor de frontoffice gerekruteerd. Vaartjes denkt aan mensen met een flexibele en representatieve instelling die meedenken met de klant. “Er ligt voor het personeel van de Coördinatiecel een enorm terrein braak.”

x