In 1988 werd ik als dienstplichtig militair geplaatst op de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn en later op de Prinses Magrietkazerne in Wezep. Dat was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met de Dienst Gebouwen, Werken en Terreinen, de voorloper van de Dienst Vastgoed Defensie (DVD). Ik had niets te klagen, kreeg een prachtige kamer met een gespreid bedje.

In mijn vorige functie als algemeen directeur van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling in de gemeente Den Haag kreeg ik weer te maken met DVD. Zo mocht ik me bijvoorbeeld samen met DVD buigen over de vraag of de oude Citadel, het officiershotel in Den Haag, in stukken naar de Frederikkazerne verplaatst kon worden. Dit bleek uiteindelijk te veel risico´s te hebben, waardoor geen marktpartij het echt aandurfde. En inmiddels staat er een prachtige nieuwe Citadel. Met opnieuw gespreide bedjes.

Afgelopen dinsdag werd DVD overgedragen aan het nieuwe Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Deelname van Defensie aan deze fusie versterkt het RVB. Ik heb dan ook alle vertrouwen in de ondersteuning die het Rijksvastgoedbedrijf aan Defensie gaat leveren. Bovendien is de overheid door interdepartementaal samen te werken efficiënter en dus goedkoper.

We blijven echter een cruciale rol spelen bij huisvestingsvragen binnen Defensie. Het CDC is opdrachtgever, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is verantwoordelijk voor de aanbesteding en begeleidt de bouw. Een goed voorbeeld daarvan is de marinierskazerne in Vlissingen. Als alles volgens plan verloopt neemt Defensie deze kazerne eind 2019 in gebruik. Wij zullen er als CDC voor zorgen dat ook de bedjes van toekomstige lichtingen militairen gespreid blijven. En ik wens alle DVD-collega’s die Defensie verlaten en naar het RVB gaan heel veel succes, geluk en plezier.